Peninsula aproape de un război: Replici armate între Coreea de Sud şi Coreea de Nord

Rachete Rodong din Coreea de Nord.
Rachete Rodong din Coreea de Nord. (captură youtube.com)

Oficialii de la Seul au anunţat, luni, că au răspuns unor salve de artilerie lansate de Coreea de Nord peste frontiera martimă din Marea Galbenă, tensiunile dintre cele două ţări ajungând din nou într-un punct critic.

Coreea de Nord „a trimis un mesaj pentru a sublinia că are intenţii ostile. Obiectivul lor este să ne ameninţe, să amplifice tensiunile privind graniţa din Marea Galbenă şi peninsulă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Seul.

Anterior schimburilor de focuri, Coreea de Nord a anunţat că va începe exerciţiile militare cu muniţie de război în apropierea graniţei maritime cu Sudul, pe care Phenianul o contestă de şase decenii.

"Obuzele lansate de Coreea de Nord au căzut în partea noastră (de frontieră) şi am replicat deschizând focul”, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major al Seulului, citat de mediafax.

Într-un incident asemănător desfăşurat în 2010, Phenianul a bombardat un sat din apropierea frontierei, omorând patru persoane şi aducând peninsula la un pas de război.

În ultimele luni, Coreea de Nord a trimis frecvent salve de rachete spre apele sudice ale peninsulei. Represaliile Phenianului la acţiunile militare sau diplomatice ale Seulului sunt anunţate drept „exerciţii militare de rutină”.

Frontiera dintre cele două ţări, numită „Linia de limită a Nordului”, a fost desemnată de către Statele Unite şi Naţiunile Unite în anul 1954, însă frontiera nu este recunoscută de regimul de la Phenian.

Coreea de Nord a ameninţat că va deschide focul împotriva ambarcaţiunilor sud coreene ce vor parcurge şapte zone desemnate de la frontiera maritimă, ceea ce ar putea reprezenta începutul beligeranţelor din peninsulă.

„Am atras atenţia Nordului că vom răspunde cu focuri de armă, dacă obuzele vor ajunge în partea noastră a frontierei", a declarat unul din oficialii Statului Major de la Seul.

Săptămâna trecută, într-o întâlnire pe tema denuclearizării Coreei de Nord alături de Japonia şi Coreea de Sud, preşedintele american, Barack Obama, a subliniat că „nu va accepta” ca Phenianul să deţină o armă nucleară.

În timpul conferinţei, Coreea de Nord a trimis mai multe rachete spre coasta Japoniei şi a avertizat că „nu va exclude” al patrulea test nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe