PDL atacă la Curtea Constituţională ordonanţa privind referendumul

Declaraţii de presă, Mircea Toader, la Parlamentul României.
Declaraţii de presă, Mircea Toader, la Parlamentul României. (Epoch Times România)

UPDATE PDL a depus trei contestaţii la Curtea Constituţională referitoare la modificările ordonanţelor privind referendumul, atribuţiile Curţii Constituţionale şi legea care prevede că programul de vot la referendum se stabileşte prin hotărâre de guvern, a anunţat vicepreşedintele PDL Sever Voinescu.

El a invocat faptul că, miercuri, în Parlament au avut loc episoade stranii, fiind votată prima dată o lege care modifică OUG 41 privind referendumul şi stabileşte că programul de vot este între orele 07.00 şi 23.00 şi apoi a fost votată o altă lege în care se stabileşte că orarul de vot va fi precizat prin hotărâre de guvern.

"Toată această ambiguitate nu face decât să adauge cavalcadei care face referendumul greu de organizat, greu de urmărit", a precizat Voinescu.

El a subliniat că PDL a atacat la Curtea Constituţională cele trei legi pentru a încerca să clarifice "un pic lucrurile", arătând că "este un hăţiş legislativ".

Curtea Constituţională va discuta pe 24 iulie contestaţiile privind referendumul, iar pe 19 septembrie se va judeca sesizarea privind atribuţiile CC.

*****

Ordonanţa care prevede organizarea referendumului între orele 7 şi 23 a fost contestată de PDL la Curtea Constituţională a României (CCR), a anunţat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. Democrat-liberalii au mai depus contestaţie şi în cazul legii privind atribuţiile CCR.

"Am depus (contestaţie n.r.) pe CCR (legea privind atribuţiile Curţii n.r.), pe OUG 41 cu organizarea referendumului (în intervalul orar 07:00-23:00 n.r.) şi pe proiectul de lege al meu practic pe care l-au modificat cu intervalul de timp prin HG”, a spus Mircea Toader.

PDL-iştii susţin că este inutilă prelungirea programului de vot şi suspectează că noaptea se pot produce nereguli.

Antonescu promulgă prima lege pe care o primeşte

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat miercuri că va promulga prima lege care va ajunge la Cotroceni din cele două privind referendumul şi care au fost adoptate miercuri de Camera Deputaţilor. El a declarat că, mai mult ca sigur, intervalul de votare va fi între orele 7.00 şi 23.00.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri două modificări la Legea referendumului. Una stabileşte intervalul de vot între orele 7.00 şi 23.00, în timp ce a doua abilitează Guvernul să stabilească acest orar, iar în funcţie de succesiunea în care se vor promulga cele două acte normative, va fi menţinută una dintre cele două variante.

"Cred că e acelaşi lucru, pentru că din cât am discutat şi l-am auzit pronunţându-se public pe prim-ministru, şi viziunea Guvernului sau opţiunea Guvernului este tot pentru 07.00 - 23.00 (...) Cred că este o iniţiativă bună, cred că o formulă cu vot între orele 7.00 şi 23.00 este cât se poate de normală, dă şansa cât mai multor cetăţeni să-şi exercite acest drept constituţional. Scopul oricărui referendum este acela de a face cât mai mulţi cetăţeni să participe şi de a afla ce cred cât mai mulţi dintre cetăţeni în legătură cu o problemă foarte importantă pentru întreaga societate. Deci sub o formă sau alta, acesta va fi orarul”, a declarat Antonescu.

Băsescu, ironic în privinţa prelungirii orarului

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a comparat miercuri extinderea orei finale de desfăşurare a referendumului de pe 29 iulie cu alegerile din anii 1946-1947, care s-au organizat astfel încât să iasă comuniştii. "Eu zic sa îl prelungim până iese, până când vor ei, că aşa s-a făcut şi în '46-'47, s-au făcut alegeri până au ieşit comuniştii", a răspuns Traian Băsescu la întrebarea cum comentează extinderea programului de vot.

Băsescu a adăugat că nu este problema lui stabilirea programului la referendum, aceasta fiind treaba Parlamentului şi a Guvernului, însă a precizat că doreşte să ştie cât mai repede care sunt condiţiile de organizare a scrutinului. "Eu vreau să ştiu odată care sunt condiţiile acestui referendum, în rest e problema altora. Mai sunt 12 zile până la referendum, iar majoritatea parlamentară şi Guvernul încearcă din zi în zi să schimbe condiţiile", a spus Băsescu.

Iniţial, durata de desfăşurare a referendumului a fost stabilită de Parlament, conform legii, pentru intervalul orar 8.00-20.00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne