Au fost organizate peste 300 de secţii de votare în străinătate pentru referendumul de pe 29 iulie

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga.
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga. (www.mae.ro)

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de externe Andrei Marga a declarat că ministerul pe care îl conduce a luat toate măsurile necesare pentru a fi asigurate condiţii propice exercitării votului de către cetăţenii români aflaţi în străinătate.

Potrivit afirmaţiilor sale, au fost organizate peste 300 de secţii de votare pe şase continente. MAE a luat de asemenea decizia de a deschide 14 secţii de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru referendumul din 29 iulie privind suspendarea din funcţie a Preşedintelui Traian Băsescu, deşi iniţial anunţase deschiderea a doar 5 secţii.

Scepticismul care a fost manifestat privind buna organizare a referendumului în diaspora era îndreptăţit, potrivit lui Marga, «mai cu seamă de viciile de organizare sau de prezenţa la vot de la scrutinurile anterioare.»

El consideră că potrivit semnalelor transmise de asociaţiile de români din Europa, America de Nord, Australia şi America de Sud, secţiile de vot «vor fi pline», românii fiind încurajaţi să îşi exercite dreptul la vot de faptul că se poate vota fără nicio restricţie legată de arondare sau domiciliu. Marga consideră că acest lucru va conduce la o «implicare plebiscitară pe o scară neatinsă până în prezent la scrutinuri similare».

Numărul de buletine de vot disponibile în străinătate se ridică la cifra de 600.000, număr bazat pe participarea la scrutinul precedent de 147.000 de alegători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne