MAE a suplimentat cu 151 numărul secţiilor de votare din străinătate

. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.07.2012

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a suplimentat cu 151 numărul secţiilor de votare din străinătate pentru referendum, ajungând la 301 secţii, faţă de 150 anunţate săptămâna trecută.

"În urma centralizării propunerilor primite de la ambasadele şi oficiile consulare ale României, precum şi de la reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a suplimentat cu 151, până la 301, numărul secţiilor de votare", se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit sursei citate, evaluarea a ţinut cont de posibilităţile tehnice (sediu, comunicaţii etc.) şi de personal, pentru organizarea secţiilor de votare în condiţiile legii, inclusiv obţinerea acordului ţărilor de reşedinţă. Lista suplimentară completează secţiile de votare din cadrul misiunilor diplomatice comunicate în data de 12 iulie 2012.

Secţii suplimentare sunt în Spania şi Italia, dar şi în SUA, Republica Moldova, Marea Britanie, Ungaria, Turcia, Suedia, San Marino, Portugalia, Polonia, Olanda, Noua Zeelandă, Malta, Israel, Irlanda, Irak, Grecia, Germania, Franţa, Danemarca, Cipru, Cehia, Chile, Bulgaria, Belgia, Austria, Australia.

MAE a publicat joia trecută pe site o listă cu 150 de secţii de votare, faţă de 294 la alegerile prezidenţiale din 2009 şi 176 la referendumul de demitere din 2007. Potrivit acestei liste, românii din Italia urmau să poată vota doar la şapte secţii, două la Roma, câte una la Bologna, Catania, Milano, Trieste şi Torino, faţă de 55 în 2009.

Românii din Spania, circa un milion, aveau la dispoziţie 9 secţii de vot: două secţii la Madrid şi câte una la Almeria, Barcelona, Bilbao, Castellon, Ciudad Real, Sevilla şi Zaragoza. În 2009, în Spania au fost 38 de secţii de vot.

În SUA erau patru secţii, la Los Angeles, Chicago, New York şi Washington, în timp ce la alegerile legislative din 2009 au fost 28 de secţii de vot.

La referendumul din 2007, ministrul de externe de atunci, Adrian Cioroianu, a suplimentat numărul secţiilor de votare din străinătate, de la 159 la 176, în urma protestelor diasporei. La alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009, MAE a organizat 184 de secţii de votare în străinătate.

Mai multe organizaţii ale românilor din SUA, Spania şi Italia au protestat faţă de decizia MAE de a înjumătăţi numărul secţiilor de vot pentru referendumul din 29 iulie. În urma acestor proteste şi a cererilor de suplimentare a secţiilor de vot, MAE a anunţat vineri că a solicitat ambasadelor şi consulatelor ca, până luni, orele 16.00, să analizeze necesitatea suplimentării numărului de secţii de votare din străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor