Păunul regal, un simbol al frumuseţii (video)

Păun
Păun (Captură web)

Când vorbim despre păsări ştim că există multe varietăţi, în mai multe forme, culori, dimensiuni, tipuri, şi fiecare are propriile obiceiuri şi propriul mediu natural în care trăieşte. Dar una dintre păsările cele mai exotice şi mai admirate de toată lumea, datorită cozii spectaculoase a masculilor este, fără îndoială, păunul asiatic.

Păunul asiatic (Pavo cristatus) este o specie de păsări din familia fazanilor (Phasianidae), ordinul Galliformes. Păunul asiatic cunoscut şi sub numele de păunul regal, poate fi considerat o pasăre decorativă, masculul are un aspect morfologic deosebit când coada este deschisă în formă de evantai.

Masculul este albăstrui-siniliu pe piept şi gât, brun dechis pe aripi, iar penele din coadă - care reprezintă 60% din corpul animalului - sunt foarte lungi, având pe ele un desen multicolor, numit „ochi de păun”, în culori de diferite nuanţe de albastru, auriu, roşu, verde etc.

Păunii îşi folosesc coada în ritualul de curtare şi împerechere. O pot deschide într-un spectaculos evantai care se extinde din partea dorsală a animalului până când atinge solul în ambele părţi. Se spune că femelele îşi aleg partenerii în funcţie de dimensiunea, culoarea şi calitatea acestor cozi extravagante.

Masculii sunt poligami şi pot avea mai multe femele, iar fiecare dintre ele depune de la trei până la cinci ouă. Păunii regali sălbatici cuibăresc de multe ori pe ramurile copacilor şi se adună în grupuri.

Se hrănesc cu ceea ce găsesc pe pământ, insecte, plante şi animale mici. Cele mai cunoscute specii de păun sunt: păunul albastru, care trăieşte în India şi Sri Lanka, şi păunul verde, întâlnit în Java şi Birmania. O specie mai puţin cunoscută, şi inconfundabilă, este păunul de Congo, ce trăieşte în pădurile tropicale din Africa.

Simbolism, mitologie şi cultură populară

Măreţia păunului regal a atras atenţia omului încă din vechime. Cu toate că este asociat conceptului de vanitate, păunul este, în aproape toate culturile, un simbol solar relaţionat cu frumuseţea, gloria, nemurirea şi înţelepciunea.

Încă din cele mai vechi timpuri, a fost înglobat în cultura populară şi religia diferitelor perioade istorice, în funcţie de regiunile geografice care reprezentau habitatul său original.

În hinduism, păunul serveşte de montură zeului războiului Kārttikeya sau Skanda. În numeroase tradiţii, în special în sudul Indiei şi Sri Lanka, a fost asociat cu zeităţi locale, reprezentând, de exemplu, puterea tunetului. Multe dintre dansurile populare din india sunt inspirate din dansul de curtare al păunului.

O credinţă populară a acestor ţări susţine că, atunci când păunul îşi deschide impresionanta sa coadă este un semn că ploaia este iminentă.

În Grecia antică era pasărea considerată simbolul zeiţei Hera, protectoare a căsniciei, a căminului şi a femeilor măritate, precum şi regina zeilor şi a oamenilor.

Păunul este pasărea naţională a Indiei.

Foarte apreciată în sărbătorile Romei antice, carnea de păun era un fel de mâncare aproape obligatorie, considerată o delicatesă.

Surse: National Geografic, Wikipedia, YouTube