Magicul dans al păsărilor colibri! (video)

Colibri sau „Pasărea muscă” face parte din familia Trochilidae, o familie numeroasă cu peste 400 de specii răspândite numai în cele două Americi din Alaska până în Ţara de Foc, de pe ţărmul mărilor până în munţii înalţi acoperiţi cu zăpadă. Insă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale din America de Sud.
Colibri sau „Pasărea muscă” face parte din familia Trochilidae, o familie numeroasă cu peste 400 de specii răspândite numai în cele două Americi din Alaska până în Ţara de Foc, de pe ţărmul mărilor până în munţii înalţi acoperiţi cu zăpadă. Insă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale din America de Sud. (Captură You Tube)

Colibri sunt mai mult decât simple păsări zburătoare. Sunt enigmatice, încântătoare, polenizatori minunaţi, într-un cuvânt, o magie dansantă.

Sunt considerate cele mai mici păsări din lume, majoritatea speciilor având o greutate cuprinsă între 2,5 şi 6,5 grame şi o lungime între 5 şi 12 centimetri. Pot rămâne aproape nemişcate în aer, datorită rapidităţii bătăii aripilor, de la 12 la 80 de bătăi pe secundă, în funcţie de specie, fapt ce le permite să se hrănească cu nectarul florilor.

Sunt singurele păsări care se pot deplasa în zbor atât înainte cât şi înapoi. Mai mult decât atât, în cazul lipsei de hrană sau în timpul somnului, ele sunt capabile să cadă într-o stare de toropeală, care le permite să economisească energie, încetinind metabolismul rapid.

Curiozităţi

Cuiburile păsărilor colibri sunt mici ca o gumă de şters.

Femelele se duc de aproximativ 140 de ori pe zi la cuib pentru a-şi alimenta puii.

Dacă o persoană consumă aceeaşi cantitate de proteine ca un colibri, proporţional cu greutatea, persoana ar trebui să mănânce 130 kg pe zi.

Trăiesc între 3 şi 4 ani, cu toate că, în cazuri excepţionale, au fost găsite exemplare care aveau până la 12 ani.

Într-un minut, inima lor poate bate de până la 1.200 de ori, iar numărul de respiraţii efectuate este de 500.

Este dovedit ştiinţific că aceste micuţe păsări fac viraje şi schimbări bruşte de direcţie la fel de precise ca cele ale unui elicopter.

În domeniul aerodinamicii, natura încă reuşeşte să depăşească chiar şi cea mai sofisticată tehnologie. Acest lucru este confirmat de un studiu efectuat în cadrul Universităţii din Stanford, care a comparat zborul păsărilor colibri cu cel al micro-dronei Black Hornet (Viespea Neagră) aflată în dotarea armatei britanice.

Rezultatul? În urma examinării celor mai bune colibri s-a relevat că acestea sunt cu 20% mai eficiente decât rivalul lor tehnologic. Cea mai mică pasăre din lume a câştigat! Este pur şi simplu magnifică!