Patronatul german o avertizează pe Angela Merkel cu privire la concesiile făcute stângii

Cancelarul german Angela Merkel. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.10.2013

Negocierile pentru formarea unui nou guvern în Germania au început miercuri, pe fondul avertismentelor patronatului, care a atenţionat-o pe conservatoarea Angela Merkel (CDU) cu privire la o cotitură spre stânga impusă de Partidul Social-Democrat (SPD). Angela Merkel şi Sigmar Gabriel, liderul partidului de opoziţie, şi-au propus să formeze o mare coaliţie înainte de Crăciun, notează joi ziarul El Pais.

Conducerea SPD a trasat duminică liniile roşii de negociere, între care se numără şi introducerea unui salariu minim interprofesional de 8,5 euro pe oră. Liderul patronatului german, Dieter Hundt, este însă de părere că aceste aspiraţii sunt 'imprudente şi iresponsabile' şi ar putea prejudicia 'competitivitatea' companiilor germane. Este de aşteptat ca a doua 'mare coaliţie' între conservatori şi social-democraţi, după cea din 2005, să fie confirmată la mijlocul lunii decembrie.

Merkel a câştigat alegerile din septembrie cu o campanie axată pe figura ei, mizând pe o continuitate care elimina două măsuri nepopulare: majorarea impozitelor şi emiterea unei datorii comune cu partenerii europeni. Pentru a satisface cererile viitorilor parteneri de guvernare, Angela Merkel este dispusă să investească 11 miliarde de euro în infrastructură, potrivit revistei Focus, din care 7 miliarde de euro se vor colecta din taxele de autostradă. Acesta este unul din cele zece puncte 'nenegociabile' impuse de SPD.

În ce priveşte restul, flexibilitatea ideologică recunoscută a lui Merkel ar putea îndrepta negocierile spre un final fericit. Între motivaţiile SPD pentru a ajunge la un acord cu dreapta s-ar putea afla şi cele care au îndemnat istoricul partid să sprijine în Bundestag politica europeană a Angelei Merkel de la începerea crizei datoriilor suverane. Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel şi aripa sa bavareză (Uniunea Creştin-Socială - CSU) vor negocia cu SPD la nivelul a 12 grupuri de lucru, fiecare dintre acestea fiind condus de un reprezentant democrat-creştin şi unul social-democrat.

Prima rundă de negocieri, inaugurată de Angela Merkel, a durat 90 de minute şi a avut ca scop să 'spargă gheaţa'. Pe de altă parte, un grup de coordonare se va reuni zilnic pentru a identifica problemele şi a apropia poziţiile. Sigmar Gabriel, Angela Merkel şi liderul CSU, Horst Seehofer, se vor reuni în ultimă instanţă, cu uşile închise, atunci când dialogul va intra în impas. În total, negocierile vor implica 300 de persoane. Şefii celor 12 grupuri de lucru sunt toţi 'ministeriabili' şi lideri de marcă ai partidelor. Prim-ministrul landului Renania de Nord-Westfalia, social-democrata Hannelore Kraft, va negocia pe probleme de energie cu ministrul mediului Peter Altmeier (CDU).

Despre finanţe vor discuta actualul ministru de resort, Wolfgang Schäulbe (CDU), şi primarul Hamburgului, Olaf Scholz (SPD). Finanţele sunt portofoliul cel mai râvnit de social-democraţi.

Grupul pentru probleme externe şi securitate va fi fi condus de ministrul apărării, Thomas de Maiziere (CDU), şi de şeful grupului parlamentar social-democrat, Frank Walter Steinmeier. Sigmar Gabriel se prefigurează ca al doilea om forte al viitorului executiv german, dacă cei 470.000 de membri ai SPD îşi vor da acordul pentru viitorul pact de guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor