PAS, către deputaţii PSRM-PDM: Votaţi legile necesare pentru debursarea tranşelor din asistenţa macrofinanciară de la UE

Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova
Partidul Acţiune şi Solidaritate din R. Moldova (facebook.com/PAS)
Ştefan Sârbu
20.05.2020

Partidul Acţiune şi Solidaritate anunţă că pe agenda Parlamentului moldovean au fost incluse proiectele de legi necesare pentru a primi tranşa în valoare de 600 milioane lei de la Uniunea Europeană.

Astfel, în următoarele două săptămâni, deputaţii urmează să voteze adoptarea legii cu privire la sancţiunile pentru spălarea banilor în lectura a doua, anularea legii cu privire la cetăţenia prin investiţii şi adoptarea legii cu privire la organizaţiile necomerciale.

PAS notează că acest suport din partea UE este extrem de necesar în contextul crizei sanitare şi economice prin care trece R. Moldova şi îndeamnă deputaţii din coaliţia majoritară să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să voteze aceste proiecte de legi, dar şi să susţină realizarea auditului extern la Consiliul Audiovizualului şi Consiliul Concurenţei.

La 11 mai, preşedintele PAS Maia Sandu a cerut fracţiunilor parlamentare să includă pe agenda Parlamentului proiectele de legi şi Hotărârile Parlamentului care să permită în regim de urgenţă îndeplinirea condiţiilor şi debursarea celor două tranşe din asistenţa macrofinanciară a UE, dar şi pentru a obţine resurse suplimentare prin alte programe.

În context, deputatul Alexandr Slusari a menţionat că de adoptarea cât mai rapidă a proiectului legii cu privire la organizaţiile necomerciale depinde transferarea de către UE a tranşei a doua în suma de 30 mln euro, dintre care o parte sunt bani nerambursabili. Documentul a fost întocmit şi promovat încă în martie 2018, pe timpul Guvernului Filip, însă guvernarea nu se grăbeşte să ia decizia, deşi prim-ministrul s-a plâns că deficitul bugetar poate să crească pănă la 20 mlrd lei.

„Cu atâţia pro-europeni declaraţi în parlamentul ţării, doar reprezentanţii Platformei DA au votat azi la şedinţa Biroului Permanent pentru includerea subiectului respectiv în ordinea de zi a şedinţei plenare pentru joi-vineri”, a conchis parlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor