Partidul opoziţiei birmaneze se îndreaptă spre o victorie răsunătoare

Rezultatele alegerilor istorice din Birmania nu sunt finale, dar liderii opoziţiei sunt convinşi de succesul lor. LND doreşte să înlăture de la conducere reprezentanţii partidului de guvernământ, format din foşti membri ai juntei militare.
Aung San Suu Kyi, lidera Ligii Naţionale pentru Democraţie. (THOMAS SAMSON/AFP/GettyImages)
Andrei Popescu
10.11.2015

Liga Naţională pentru Democraţie (LND) a lui Aung San Suu Kyi a dafirmat că partidul de opoziţie va câştiga peste 70% din locurile parlamentare şi aproximativ 80% dintre voturi.

Potrivit primelor rezultate oficiale declarate de Comisia electorală, LND a câştigat toate cele 12 locuri dintr-o zonă învecinată cu Yangon – fosta capitală a ţării, principalul oraş din Birmania şi o fortăreaţă a partidului de opoziţie.

Comisia a anunţat, de asemenea, că LND a câştigat toate cele 20 de locuri în Parlamentul regional din Yangon şi a confirmat că 25 de locuri au fost ocupate de LND în Camera Inferioară – 18 în Yangon şi 5 în cel de-al doilea oraş al ţării, Mandalay, ambele fiind zone unde partidul conservator se aştepta să obţină majoritatea voturilor.

În plus, LND a câştigat toate cele 38 de locuri în statul Ayeyarwaddy, 39 de locuri în Bago iar în statul Mon a câştigat 11 din cele 19 locuri din Camera Inferioară şi toate cele 10 locuri din Camera Superioară. Se estsimează că această tendinţă se va materializa în continue în celelalte 10 state care au mai rămas, deşi rezultatele oficiale de acolo încă nu au fost anunţate.

În timp ce LND a declarat că a obţinut o victorie decisivă, sute de oameni s-au adunat în faţa sediului partidului din Yangon, unde imagini cu Suu Kyi au fost afişate pe ecrane mari, susţine Deutsche Welle.

“Ea este liderul poporului şi toată lumea o cunoaşte”, a scandat mulţimea în faţa sediului partidului. “Scrieţi-vă istoria în inimile voastre şi pentru viitorul nostru, astfel încât dictatura să fie înlăturată. Pleacă, pleacă, dictatură”, a continuat mulţimea să scandeze. Pe pancarta unuia dintre manifestanţi era scris “Ne-am săturat de armată. Mama Suu va aduce schimbarea... Schimbarea începe în această noapte”. Mulţi susţinători ai LND au scandat şi cântat chiar înainte de anunţarea primelor rezultate oficiale, sperând că Birmania va scăpa în cele din urmă de armată, care a condus ţara timp de 50 de ani, până în 2011. Chiar şi după aceea, armata a continuat să aibă o influenţă puternică.

Între timp, Partidul de guvernament Uniunea pentru Solidaritate şi Dezvoltare (PUSD), alcătuit din foşti membri ai juntei militare, pare să fi pierdut alegerile, obţinând până acum doar două locuri în Camera Inferioară.

Peste 90 de partide diferite au participat la aceste alegeri, dar lupta dintre LND şi PUSD a fost cea care a atras, în special, atenţia.

SUA a etichetat alegerile generale din Birmania ca fiind “o victorie pentru poporul birmanez”.

În cadrul primelor alegeri complet deschise ce au avut loc în ţară în ultimii 25 de ani, trei sferturi din locuri sunt supuse bătăliei electorale, în timp ce un sfert este rezervat pentru armată. Cu toate acestea, cursa electorală a fost o ocazie monumentală pentru cei 30 de milioane de cetăţeni eligibili, mulţi dintre ei au participat la un astfel de eveniment pentru prima dată.

Înaintea alegerilor au existat unele critici, în principal datorită deciziei autorităţilor de a permite unui număr de aproximativ 500.000 de membri ai minorităţii musulmane să participe la vot.

O echipă UE – condusă de vicepreşedintele Parlamentului European, Alexander Graf Lambsdorff, care a monitorizat alegerile – este aşteptată să se pronunţe în ceea ce priveşe corectitudinea votării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor