Partidul Iuliei Timoşenko, anchetat penal pentru tentativă de uzurpare a puterii de stat

Protestarii din Kiev în timpul unei ciocniri cu Berkut, 25 ianuarie 2014.
Protestarii din Kiev în timpul unei ciocniri cu Berkut, 25 ianuarie 2014. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
01.02.2014

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au început vineri o anchetă penală împotriva partidului Batikivşcina al Iuliei Timoşenko pe motivul că a acţionat pentru uzurparea puterii de stat, după ce au confiscat serverele de la sediul acestui partid, transmite agenţia UNIAN.

Informaţiile obţinute în urma examinării serverelor confiscate arată că protestele de la Kiev erau planificate cu mult timp înainte. „Batikivşcina dorea o reacţie violentă din partea forţelor de ordine, pentru a stârni nemulţumirea comunităţii internaţionale, fapt ce ar submina autoritatea preşedintelui" Viktor Ianukovici, a afirmat şeful departamentului de anchetă al SBU, Maxim Lenko.

Totodată, un reprezentant al Ministerului ucrainean de Interne a susţinut că informaţiile care au fost luate de pe serverele opozanţilor indică că au fost pregătite unele "provocări" în Piaţa Independenţei din Kiev.

În decembrie 2013, forţele poliţieneşti ucrainene au făcut percheziţii în forţă la sediile partidului Batkivşcina - formaţiunea Iuliei Timoşenko -, de unde au fost confiscate servere şi material informatic.

Opoziţia ucraineană a făcut numeroase manifestaţii începând cu jumătatea lunii noiembrie ca urmare a refuzului preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de asociere cu UE, şi a apropierii de Moscova. Protestele s-au intensificat în ultimele două săptămâni după adoptarea unor legi care permiteau acţiuni represive asupra manifestaţiilor. Legile controversate au fost abrogate marţi.

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a făcut propunerea liderilor opoziţiei Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko de a conduce Guvernul, însă aceştia au refuzat. Timoşenko a afirmat luni că opoziţia ucraineană trebuie să respingă condiţiile "umilitoare" pe care le-a propus Ianukovici pentru a depăşi criza politică din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor