Partidul german AfD se alătură Ligii din Italia într-o nouă coaliţie populistă

Matteo Salvini
Matteo Salvini (Tiziana Fabi/AFP/Getty Images)

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) va forma o nouă alianţă cu partidul italian Liga şi cu alte partide de extremă dreapta după alegerile pentru Parlamentul European. Ei speră să zguduie Uniunea Europeană, potrivit Deutsche Welle.

Liderul AfD, Jörg Meuthen, a făcut anunţul luni la o conferinţă de presă comună ce a avut loc la Milano împreună cu liderul partidului Liga, Matteo Salvini, care este de asemenea vicepremier şi ministru de Interne al Italiei.

“Dorim să reformăm Uniunea Europeană şi Parlamentul European, fără să le distrugem. Dorim să aducem schimbări radicale”, a precizat Meuthen, adăugând că noua alianţă va fi cunoscută sub numele de Alianţa Europeană a Oamenilor şi Naţiunilor şi va implica cel puţin 10 partide.

Lideri din partide de extremă dreapta din Danemarca şi Finlanda şi-au anunţat de asemenea sprijinul la evenimentul din Milano, care a fost organizat de Salvini. Partidul Adunarea Naţională (cunoscut înainte ca Frontul Naţional) din Franţa a lui Marine Le Pen şi Partidul Libertăţii din Austria care, împreună cu Partidul Popular Austriac al premierului Sebastian Kurz, se află la conducerea ţării.

Partidele au obiective ideologice ample, precum schimbarea puterii din Bruxelles către capitalele statelor membre şi reducerea imigraţiei, însă au idei diferite privind politicile economice şi sociale.

“Pentru a construi o alianţă mare (de eurosceptici) este important să îi avem alături de noi”, a declarat Marco Zanni, purtător de cuvânt al Ligii pentru afaceri externe, făcând referire la AfD.

“Ideea nu mai este să avem o Europa centralizată, ci să returnăm puterea parlamentelor naţionale pentru a crea o cooperare onestă între state egale şi pentru a abandona utopia periculoasă a Statelor Unite ale Europei”, a declarat Zanni agenţiei germane de presă DPA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe