Parlamentul UE vrea reglementări mai stricte privind comerţul cu arme

Un lucrător expune o puşcă la Expoziţia Internatională de Sisteme de apărare şi de echipamente pe 12 septembrie 2005, la Londra (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Alex Johnston
15.06.2012

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie în care face apel la statele membre ale Naţiunilor Unite să îşi prezinte public toate ofertele legate de comerţul cu arme, inclusiv o raportare privind armele de calibru mic şi armele uşoare.

Rezoluţia prevede că acei membri ai ONU, care semnează Tratatul privind comerţul cu arme (ATT) ce va fi negociat în luna iulie la New York, ar trebui să îşi facă publice contractele internaţionale cu arme.

Furnizând circa 30 la sută din exporturile de arme, statele membre ale Uniunii Europene "ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că comerţul este reglementat în mod corespunzător şi este mai transparent", afirmă un comunicat al Parlamentului, adăugând că "un comerţ cu arme slab reglementat provoacă suferinţă umană inutilă şi alimentează conflictele armate."

ATT a ONU ar trebui să cuprindă "cel mai larg spectru de arme convenţionale, inclusiv arme de calibru mic şi armament uşor şi toate aspectele şi activităţile de comerţ," îndeamnă parlamentarii UE.

Tratatul nu va interfera cu vânzarea internă de arme către civilii din interiorul unei ţări membre.

Rezoluţia a fost aprobată de 612 membri, în timp ce 18 au votat împotrivă, iar 36 s-au abţinut.

Cu două zile în urmă, Amnesty Internaţional a declarat într-un raport că comerţul cu arme slab reglementat a dus la decese, vătămări, tortură şi alte abuzuri. Grupul de drepturi cu sediul la Londra a afirmat că mai mult de un milion de persoane sunt afectate de acest tip de comerţ în fiecare an.

"Îndemnăm guvernele - în special "cei Şase Grei" exportatori de arme - să respingă abordarea "sacului de cadavre", în cadrul căreia se recurge la a institui un embargo ONU asupra armelor doar după ce o catastrofă a drepturilor omului a înghiţit deja o populaţie", a declarat Brian Wood, specialistul în arme al grupului de drepturi, referindu-se la China, Rusia, Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania şi Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor