Parlamentul R. Moldova: Vom spori transparenţa procesului legislativ cu transmisiuni live la 360 grade

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)

Parlamentul Republicii Moldova va transmite, în premieră, imagini în configuraţii de până la 8 k la 360 de grade, publicul având posibilitatea să aleagă unghiul din care să urmărească şedinţele publice transmise în una din sălile Legislativului.

Proiectul urmează să consolideze capacităţile Parlamentului de a realiza eficient controlul parlamentar, să asigure transparenţa procesului legislativ şi accesul publicului, inclusiv la lucrările comisiilor permanente, în acest mod facilitându-se controlul şi implicarea societăţii civile în procesul decizional.

Potrivit unui comunicat, noul sistem este pilotat în una din sălile de şedinţe a Parlamentului şi permite preluarea imaginilor video şi foto în format de înaltă definiţie, precum şi urmărirea şedinţei în regim on-line, în format de 360 de grade, pe pagina web a instituţiei, precum şi cea oficială de youtube.

„Transmisiunea live a şedinţelor va contribui la creşterea considerabilă a transparenţei procesului legislativ şi de control al Parlamentului, precum şi buna cooperare dintre acesta şi societatea civilă, experţi, parteneri de dezvoltare, presă, publicul larg”, se mai arată în comunicat.