Parlamentul grec aprobă cel de-al doilea set de reforme. Mii de greci protestează în Atena

Grecii protestează în faţa Parlamentului din Atena împotriva măsurilor de austeritate, 22 iulie 2015.
Grecii protestează în faţa Parlamentului din Atena împotriva măsurilor de austeritate, 22 iulie 2015. (Captură Foto)

Parlamentul grec a aprobat al doilea set de reforme dure pe care ţara împovărată de datorii trebuie să le implementeze pentru a primi un nou pachet de salvare financiară (bailout) din partea creditorilor săi internaţionali, în ciuda protestelor intense din Atena împotriva măsurilor de austeritate.

Legiuitorii greci au votat în favoarea celui de-al doilea set de măsuri de austeritate în primele ore ale zilei de joi, pentru a-şi asigura cel de-al treilea pachet de bailout în valoare de 86 miliarde de euro, care se va derula pe o perioadă de 3 ani.

Dintre cei 300 de parlamentari, 230 au votat în favoarea proiectului, 63 împotrivă, 5 s-au abţinut şi 2 au fost absenţi.

Într-un discurs adresat membrilor Parlamentului înaintea votului, premierul Alexis Tsipras le-a cerut acestora să voteze în favoarea proiectului pentru a debloca programul de bailout şi pentru a susţine băncile sărăcite ale ţării, adăugând că Grecia trebuie să se confrunte cu “noile realităţi”.

“Prezenţa stângii în guvern este un bastion pentru apărarea intereselor poporului... Nu vom fi laşi. Vom lupta cu determinare în bătăliile pe care le înfruntăm”, a declarat el, făcând referire la partidul său de stânga Syriza.

Cel de-al doilea set de reforme include o directivă UE care garantează depozite bancare de până la 100.000 de euro precum şi o reformă a Codului de procedură civilă, ce urmăreşte să accelereze cazurile la tribunal şi procedurile legale.

Săptămâna trecută, Atena a aprobat primul set de reforme dure care a inclus reforme în sectorul taxelor şi pensiilor şi în privinţa regulamentului muncii.

Atena urmăreşte să încheie acordul până în 20 august când trebuie să plătească Băncii Centrale Europene – unul dintre creditorii săi internaţionali – 3,2 miliarde de euro.

Grecia a fost capabilă să plătească 2 miliarde de euro către FMI după ce a primit un împrumut pe termen scurt în valoare de 7,16 miliarde de euro de la UE în schimbul acceptării reformelor.

În timp ce se vota al doilea set de reforme, aproximativ 6.000 de oameni s-au adunat miercuri seară în apropierea Parlamentului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate şi reformele nefavorabile pe care ţara lor trebuie să le accepte pentru a primi ajutorul financiar din partea creditorilor internaţionali.

Un grup de manifestanţi a devenit violent, în unele zone de desfăşurare a protestului având loc ciocniri între forţele de ordine şi unii protestatari. În plus, unii manifestanţi au aruncat cu bombe cu petrol în direcţia forţelor de ordine, care au ridicat în jurul Parlamentului un gard de protecţie.

După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.

În plus, cancelarul german Angela Merkel a respins încă o dată propunerile pentru reducerea unei părti din datoria Greciei, dar a dat asigurări că Berlinul susţine un plan de rambursare flexibil pentru ţara împovărată de datorii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe