Marea Finanţă sugerează ca Germania să părăsească zona euro

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble.
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
22.07.2015

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble şi-a atras critici şi laude, în egală măsură, pentru sugestia sa că Atena ar trebui să ia o “pauză” în zona euro, conform The Telegraph.

Dar susţinând că Greciei i-ar putea fi mai bine în afara zonei euro, politicianul german a trecut o linie roşie politică: el a confirmat că moneda unică este “reversibilă” până la urmă.

Comentatorii sugerează acum că Germania, şi nu Grecia, ar trebui să fie cea care renunţă la moneda euro.

Pentru a rămâne aproape, naţiunile europene trebuie să slăbească legăturile care le leagă atât de strâns, a declarat Ashoka Mody, fostul director al FMI.

Fostul şef al Federal Reserve, Ben Bernanke a opinat pe blogul său că politica fiscală extrem de strictă a Berlinului a contribuit la periclitarea visului zonei euro pentru prosperitate şi o integrare solidă a celor 19 economii incompatibile.

În cea mai recentă evaluare asupra puterii economice a Germaniei, chiar şi FMI a cerut Berlinului să desfăşoare acţiuni mai ambiţioase şi să contribuie la echilibrarea globală, în special în zona euro.

Surplusul comercial record al Germaniei este considerat în continuare ca principalul simptom al poziţiei sale periculos de preponderente în zona euro.

Ca o masura a pozitiei sale economice fata de restul tarilor, contul curent a atins un nivel record de 7.9%, 215 miliarde de euro, in 2014. Anul aceste este asteptat sa atinga peste 8% din PIB, conform datelor FMI.

Surplusul ridicat constant reflectă parţial puterea industriei şi exporturilor Germaniei. Dar alţi factori reprezintă de asemenea motive pentru îngrijorare. FMI a declarat că un astfel de dezechilibru cronic reflectă şi o ezitare a sectorului industrial de a investi mai mult în Germania.

Bernanke susţine că surplusul face ca “întreaga povară a ajustării să cadă pe umerii ţărilor cu deficite comerciale, care trebuie să treacă printr-un proces dureros de reducere a salariilor şi a altor costuri pentru a deveni mai competitive.”

Economiile sudice precum Grecia sunt principalele victime ale costului acestei ajustări. Dar, aşa cum arată datele, cu Germania în blocul european, actul de echilibrare a zonei euro nu duce nicăieri.

Fostul director FMI Ashoka Mody este unul dintre cei mai recenţi suporteri ai ideii ieşirii Germaniei din zona euro.

Mody susţine că o întoarcere la marca germană va oferi restului zonei euro două schimbări directe: va avea loc o scădere imediată a valorii monedei euro, stimulând exporturile la periferia sudică şi se vor produce mai puţine tulburări în restul blocului decât în cazul unei potenţiale ieşiri a Greciei din peisaj, conform The Telegraph.

“O marcă germană va cumpăra mai multe bunuri şi servicii în Europa (şi în restul lumii) decât o face moneda euro în prezent, şi astfel germanii vor deveni mai bogaţi dintr-o singură lovitură”, susţine Mody.

“Activele germane vor valora mai puţin în străinătate, în termeni ai mărcilor germane mai scumpe, dar datoriile germane ar fi mai uşor de acoperit.”

În afara zonei euro, industria germană va fi forţată să se întoarcă la o lume pro-euro şi să se adapteze în mod continuu la costurile unei valute în creştere. Dar Mody susţine că această tranziţie, deşi ar avea un un şoc puternic la început, nu va fi ceva nou pentru companiile şi afacerile germane.

O monedă mai puţin competitivă ar putea de asemenea să ofere stimulentul necesar industriei germane pentru a produce produse de calitate superioară şi pentru a îmbunătăţi productivitatea lentă în sectorul de servicii, mai adaugă Mody.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor