Parlamentul European cere statelor UE să adopte un cadrul legal similar Legii Magniţki

Steagurile Uniuniii Europene si ale tarilor membre U.E. in fata cladirii Parlamentului European din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
15.03.2019

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere statelor membre ale Uniunii să adopte un cadru de sancţiuni similar Legii Magniţiki din SUA pentru a pedepsi persoane şi entităţi care încalcă drepturile omului, potrivit RFE/RL.

Rezoluţia adoptată joi cere Consiliului European, din care fac parte reprezentanţii tuturor celor 28 de state membre, “să creeze un regim de sancţiuni autonom, flexibil şi reactiv la nivelul UE care să permită vizarea persoanelor fizice, a actorilor de stat sau nestatali şi a altor entităţi responsabile pentru sau implicate în încălcări grave ale drepturilor omului”.

Rezoluţia sugerează că “un regim de sancţiuni UE care să vizeze persoane implicate în încălcări ale drepturilor omului comise în orice parte a lumii ar trebui să poarte simbolic numele lui Serghei Magniţiki”.

Legea Magniţki – o lege adoptată de SUA în 2012 şi care urmăreşte să pedepsească oficialii ruşi responsabili de moartea în 2009, într-o închisoare din Moscova, a contabilului rus Serghei Magniţki, care a dezvăluit o schemă de fraudă fiscală la scară mare – se aplică la nivel global din 2016.

Legea globală Magniţki autorizează guvernul american să sancţioneze persoanele care încalcă drepturile omului, îngheţându-le activele şi interzicându-le să intre în Statele Unite.

Estonia, Letonia, Lituania şi Marea Britanie au adoptat propriile lor cadre legislative pentru a impune sancţiuni împotriva persoanelor care comit abuzuri grave împotriva drepturilor omului.

În noiembrie 2018, Olanda a propus că UE ar trebui să analizeze posibilitatea penalizării persoanelor care încalcă drepturile omului cu îngheţarea activelor şi interdicţii pentru vize indiferent de locul de unde provin cei care comit abuzurile.

Crearea unui astfel de cadru este în prezent dezbătută de diplomaţii UE în Consiliul European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor