Parlamentarul Nadejda Savcenko, pilot ucrainean, judecată în Rusia

După aproape doi ani de detenţie, procesul pilotului ucrainean Nadejda Savcenko, ce se desfăşoară în Rusia, se apropie de sfârşit. Ea se confruntă cu închisoare pe termen lung pentru implicarea în uciderea a doi jurnalişti ruşi în Ucraina.
Poster cu pilotul de elicopter Nadia Savchenko în Kiev
Poster cu pilotul de elicopter Nadia Savchenko în Kiev (GENYA SAVILOV/AFP/GETTY IMAGES)

Procurorul de stat din Rusia a cerut miercuri o sentinţă de 23 de ani de închisoare pentru pilotul ucrainean Nadejda Savcenko.

Ca prim locotenent în Forţele Terestre ucrainene, Savcenko lupta într-un batalion de voluntari atunci când a fost capturată de rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei în iunie 2014 şi predată autorităţilor ruse. Ei au acuzat-o de furnizarea către armata ucraineană a coordonatelor unui atac care a ucis doi jurnalişti şi câţiva civili.

"Dacă aceştia purtau căşti de protecţie şi veste antiglonţ, ei ar fi rămas în viaţă", a declarat Savcenko în comentariile furnizate de către echipele sale de apărare. Cei doi jurnalişti de la postul public de televiziune rus VGTRK, Igor Korneliuk şi Anton Voloşin, au murit în bombardamentele din 17 iunie 2014 în regiunea Lugansk, Ucraina.

Potrivit unuia dintre avocaţii săi, Ilia Novikov, Savcenko face recurs la sentinţa de 23 de ani, pentru a primi o sentinţă mai uşoară, a relatat agenţia de ştiri Tass.

Se aşteaptă ca Savcenko să se adreseze, joi, pentru ultima oară instanţei. Purtând o ie tradiţională în instanţa de judecată în această săptămână, pilotul şi-a reiterat nevinovăţia, spunând că era ofiţer ucrainean şi avea dreptul să-şi apere ţara.

În vârstă de 34 de ani, Savcenko a ameninţat cu reluarea grevei foamei în cazul în care judecătorul va întârzia mai mult de două săptămâni anunţarea verdictului. Ea a refuzat deja hrana şi apă, timp de 80 de zile, protestând împotriva detenţiei sale.

"Veţi livra verdictul post-mortem, fără mine", a declarat Savcenko în instanţa de judecată. "Nu m-aţi înfrânt şi nu mă veţi înfrânge."

În noiembrie 2014, Savcenko a fost aleasă, în absenţă, în Parlamentul Ucrainei.

Avocatul ei, Mark Feygin, a declarat că Savcenko este prizonier de război şi a solicitat Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi Organizaţiei Naţiunilor Unite să ceară eliberarea ei imediată. După mai mult de un an în detenţie, Savcenko a fost trimisă în judecată vara trecută în micul oraş din sudul Rusiei Doneţk, la graniţa cu Ucraina.

Kiev a acuzat Rusia de răpire şi escamotarea ei peste graniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe