Parlamentarii se deplasează la Roşia Montană

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Parlamentarii care fac parte din Comisia specială se deplasează la Roşia Montană miercuri şi joi săptămâna viitoare. Totodată, membrii Comisiei se vor întâlni joi şi cu reprezentanţii protestatarilor din Piaţa Universităţii.

"Marţi seară sau dimineaţă ne vom deplasa la Roşia Montană, două zile, miercuri şi joi ne întoarcem. Vom avea întâlniri cu toţi reprzentanţii, şi ai minerilor, şi ai firmelor, şi ai autorităţilor şi ONG-uri, care doresc să participe", a precizat Darius Vâlcov. preşedintele Comisiei.

Vâlcov a precizat că luni de la ora 13.00 comisia specială se va reuni în şedinţă, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai Ministerului Justiţiei, iar marţi se vor întâlni cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Ministerului Marilor Proiecte şi ANRM.

Comisia a fost constituită, marţi, şi a fost votată în plenul reunit. Din aceasta fac parte parlamentari ai formaţiunilor PSD, PNL, PC, UDMR, PPDD şi de la minorităţi. Democrat-liberalii au refuzat să facă parte din această comisie.

Preşedintele comisiei este senatorul PSD Darius Valcov, iar din comisie mai fac parte Ioan Dârzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Emacu Gheorghe, Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă (PSD), Andrei Gerea, Gigel Sorinel Ştirbu, Mircea Dolha, Dumitru Popescu, Petru Ehegartner (PNL), Haralambie Voichiţoiu, Tudor Ciuhodaru (PPDD), Attila Korodi, Alexandru Vegh (UDMR), Oana Manolescu (minorităţi naţionale), Ioan Moldovan (PC).

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie vor putea fi depuse amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Premierul Ponta a promis minerilor protestatari de la Roşia Montană ca le va aduce Comisia parlamentară acolo. Minerii de la Roşia Montană care s-au blocat în subteran cinci, sau respectiv trei zile, au ieşit din mină duminică seară, după ce premierul Victor Ponta a coborât la ei.

"Le-am promis că se face comisie şi aducem aici comisia, să se decidă aici", a afirmat premierul Victor Ponta, la ieşirea din galerie.

Totodată, primul-ministru a declarat că nimeni nu se poate antepronunţă în privinţa situaţiei minerilor de la Roşia Montană, pentru că "nu ştiu ce viaţa au oamenii aceştia".

Unul dintre mineri, întrebat dacă are încredere în promisiunea premierului, a răspuns afirmativ, dar a spus că în cazul în care se va înşela totuşi, minerii vor trece la măsuri extreme.

Conform proiectului de hotărâre privind Comisia specială, obiectul acesteia este de a examina proiectul de lege şi amendamentele depuse de Guvern, de deputaţi şi de senatori. Al doilea punct precizat în proiect vizează "întocmirea raportului în vederea dezbaterii şi adoptării proiectului de lege în plenul fiecărei Camere a Parlamentului".