Parlamentarii, chemaţi să decidă în privinţa referendumului. Sesiune extraordinară marţi şi miercuri

Parlamentul României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
16.07.2012

Parlamentarii se vor reuni în sesiune extraordinară marţi şi miercuri pentru a decide legislaţia referitoare la referendum, şi pentru a pune în aplicare deciziile Curţii Constituţionale. Decizia a fost luată după discuţiile pe care premierul Victor Ponta le-a avut la Bruxelles cu oficialii UE care i-au cerut să respecte principiile democratice şi legile ţării.

Mai întâi, vor avea loc discuţiile în Comisia juridică a Senatului, condusă de senatorul PSD Toni Greblă, luni, de la ora 13.00, pentru a se elabora raportul care se va discuta în plenul Senatului marţi. Biroul Permanent al Senatului se va reuni luni, când urmează să facă oficial convocarea în sesiune extraordinară a plenului Senatului pentru marţi, la ora 12.00. Legislaţia referitoare la referendum va ajunge miercuri la Camera Deputaţilor care este for decizional.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat că are posibilitatea de a promulga proiectul de lege de modificare a legii referendumului, care a fost declarat constituţional de Curtea Constituţională şi a ajuns la Preşedinţie, iar în acest caz reunirea Parlamentului în sesiune extraordinară nu ar mai avea obiect. Însă lideri ai USL au afirmat că trebuie să decidă Parlamentul, iar Antonescu să retrimită Legislativului proiectul asupra căruia s-a pronunţat Curtea Constituţională şi să fie adoptată o lege unică care să cuprindă toate reglementările privind referendumul.

Legea la Parlament, la solicitarea CE

Convocarea Parlamentului a fost făcută de Ponta care a promis oficialilor UE că autorităţile române vor lua toate măsurile administrative şi guvernamentale pentru a se asigura că toate deciziile Curţii Constituţionale sunt respectate. Guvernul va organiza referendumul potrivit legii şi deciziei Curţii Constituţionale, a precizat Ponta. Legea după care se va organiza referendumul va trebui să treacă de Parlament.

"Voi transmite opinia mea şi preşedintelui interimar, Crin Antonescu, că referendumul va trebui să respecte decizia Curţii Constituţionale. Pentru că preşedintele Schulz m-a întrebat dacă nu cumva Parlamentul nu va lua o decizie sau va decide după 29 iulie, l-am asigurat că orice referendum organizat în România, potrivit procedurilor standard, trebuie validat de Curtea Constiuţională, iar Curtea, pe 30 iulie, după referendum, va confirma rezultatele dacă 50% din populaţie, în fapt mai mult de 50% - pentru că după cum ştiţi nu mai suntem 18 milioane de alegători - dacă 9 milioane de votanţi se prezintă la urne", a spus Ponta, după întâlnirea cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European.

CE a cerut respectarea deciziilor CC

Nu numai Schulz a cerut respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, ci şi alţi lideri europeni, iar preşedintele Comisiei Europene, José Barroso, a solicitat respectarea mecanismelor unui stat democratic.

"Preşedintele Barroso a exprimat serioasele sale preocupări în ceea ce priveşte recentele evoluţii politice din România în legătură cu respectarea statului de drept, cu independenţa sistemului de justiţie şi cu rolul Curţii Constituţionale. El a subliniat că trebuie garantate mecanismele necesare funcţionării unui sistem democratic. Preşedintele Barroso a subliniat în mod clar că Guvernul României trebuie să respecte independenţa totală a sistemului judiciar, să restabilească puterile Curţii Constituţionale şi să se asigure că deciziile acesteia sunt respectate, să numească un Avocat al Poporului ce se bucură de sprijin transpartinic, să garanteze o nouă procedură deschisă şi transparentă pentru numirea Procurorului-General şi a directorului DNA, precum şi să facă din integritate o prioritate politică", se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Reprezentanţii Comisiei Europene au transmis premierului român o listă de solicitări şi întrebări, iar Ponta a declarat că a răspuns deja, vineri, precizând că au fost întrebări şi nu cerinţe.

"Nu m-am simţit foarte bine că suntem puşi la zid fără să fim ascultaţi", a spus Ponta, care a invocat faptul că mulţi lideri europeni au ascultat doar o parte şi şi-au format o opinie fără a asculta şi cealaltă parte. "Nu au fost cereri, au fost 11 întrebări. Barroso a ridicat nişte întrebări, avea nişte informaţii, unele dintre ele corecte, altele incorecte (...) Referitor la problema cu ordonanţele de urgenţă: «De ce s-a dat ordonanţă de urgenţă privind referendumul?» Am spus - «că asta nu e o chestie normală» - aveţi dreptate, dar vă anunţ că Ordonanţa 106/2009 dată de Guvernul Boc privea schimbarea Legii referendumului. În 2009 era stat de drept şi acum nu e stat de drept sau e aceeaşi măsură ? Eu am informat, nu făceam o polemică şi acum înştiinţez că Guvernul a dat acea ordonanţă de urgenţă deoarece în Parlament se votase o lege care era blocată de către Băsescu şi PDL. În momentul în care a fost deblocată de către Curtea Constituţională, nu se va mai folosi instrumentul ordonanţelor de urgenţă", a spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor