Lovitură majoră pentru Polonia şi Ungaria: UE plănuieşte să îngheţe fonduri destinate statelor membre rebele

O persoană pune mai multe bancnote euro într-un portmoneu.
O persoană pune mai multe bancnote euro într-un portmoneu. (Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images)

Diverse surse au dezvăluit că, pe baza unor noi planuri, este posibil ca statelor membre UE care se răzvrătesc împotriva Bruxelles-ului să li se îngheţe o parte dintre subvenţiile oferite de bloc.

State UE precum Polonia şi Ungaria vor fi pedepsite dacă se consideră că acestea nu respectă “valorile democratice” ale blocului.

Măsura Bruxelles-ului are loc după apelurile tot mai intense ale Germaniei şi Franţei, cei mai influenţi membri ai Uniunii Europene, de a sancţiona statele membre rebele.

Potrivit noilor propuneri, care vor fi prezentate în această săptămână de către comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger, oficialii vor îngheţa accesul la fonduri destinate proiectelor UE.

O sursă din Bruxelles a afirmat: “Propunerile vor include îngheţarea temporară a fondurilor pentru a motiva schimbarea comportamentului statelor”.

Măsurile probabil vor adânci tensiunile dintre Bruxelles şi guvernele populiste şi de aripă dreapta din Varşovia şi Budapesta.

Premierul ungar Viktor Orban s-a confruntat în repetate rânduri cu UE pe tema crizei imigraţiei după ce a refuzat să adere la schemele de relocare a refugiaţilor potrivit cotelor obligatorii.

La rândul ei, Polonia a înfuriat Bruxelles-ul după ce a introdus reforme judiciare controversate pe care Comisia Europeană le-a considerat a fi anti-democratice.

Într-o mişcare şocantă făcută anul trecut, Comisia a ameninţat că va suspenda dreptul de vot al Poloniei în blocul european prin declanşarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona.

Polonia şi Ungaria sunt recipienţi majori de “fonduri structurale” UE, al căror scop este de a reduce diferenţele existente între statele membre bogate şi cele sărace.

Pe baza acestui program, cele două ţări primesc anual 5,5 miliarde de euro şi, respectiv, 2,7 miliarde de euro.

O sursă diplomatică din estul UE şi-a exprimat îngrijorarea faţă de planurile de a îngheţa fondurile.

Sursa a precizat că orice încercare de a lega fondurile UE de “funcţionarea corectă a sistemului judiciar al unui stat membru” va fi o problemă serioasă şi îngrijorătoare.

De asemenea, România se numără printre cele patru state UE vizate de iniţiativa Comisiei Europene de a condiţiona acordarea de fonduri europene în următorul cadru financiar multianual (CFM) 2021 – 2027 de respectarea statului de drept şi de angajamentul dovedit în lupta anticorupţie, scrie cotidianul german „Frankfurter Allgemeine”, potrivit G4Media. Este prima dată când România este nominalizată direct în presa străină ca fiind unul dintre statele vizate de această măsură. Anterior, alte două mari publicaţii occidentale, „Financial Times” şi „Süddeutsche Zeitung”, scriau că iniţiativa Comisiei ar viza „Europa de Est”.