Parisul pune două condiţii pentru participarea Iranului la conferinţă

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius.
Ministrul francez de Externe Laurent Fabius. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
24.09.2013

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a afirmat că Iranul va participa la conferinţa internaţională privind reglementarea situaţiei din Siria, denumită Geneva-2, dacă sunt îndeplinite două condiţii, potrivit cotidianului The New York Times, relatează RIA Novosti.

''Există un argument, un argument cu greutate în favoarea prezenţei Iranului (la conferinţă). Atunci când este indispensabilă obţinerea păcii, se impune o interacţiune între părţile în conflict. Or, Iranul este implicat în conflict'', a declarat şeful diplomaţiei franceze.

Cu toate acestea, Fabius a pus două condiţii pentru participarea Teheranului la această conferinţă: ''Prima condiţie - trebuie să accepte obiectivele Genevei-2. A doua - iranienii trebuie să fie conştienţi de faptul că un mare zid separă problema siriană de dosarul nuclear al Teheranului. Ei nu pot spune 'Suntem gata să propunem o rezolvare a crizei siriene dacă atenuaţi poziţia referitoare la armele nucleare'. Nu, acestea sunt lucruri distincte''.

RIA precizează că nu este prima dată când Parisul se exprimă în favoarea angajării Teheranului, aliat al Damascului, în soluţionarea conflictului civil sirian, izbucnit în urmă cu peste doi ani şi jumătate. Astfel, în iunie, preşedintele francez, Francois Hollande, susţinea participarea noului preşedinte iranian, Hassan Rohani, la Geneva-2. Înainte de alegerea lui Rohani la conducerea Iranului, Franţa se opunea participării iranienilor la acest forum internaţional, în timp ce Rusia a fost întotdeauna în favoarea angajării în dialog a vecinilor Siriei, îndeosebi a Iranului şi a Arabiei Saudite.

La începutul lunii mai, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi omologul său american, John Kerry, au convenit la Moscova să convoace o nouă conferinţă internaţională privind reglementarea conflictului sirian. Acest forum trebuie să-i succeadă celui din iunie 2012. Noua conferinţă - denumită ''Geneva-2 - va avea loc tot în oraşul elveţian, cu toate că data sa n-a fost stabilită. Scopul Genevei-2 este de a-i aduce la masa negocierilor pe reprezentanţii autorităţilor şi ai opoziţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor