Parcurile din Sectorul 3, după legea bunului plac. Puzderie de terase şi chioşcuri fără autorizaţie de funcţionare

Peste 3300 de metri pătraţi de spaţiu verde din parcurile IOR şi Titan sunt ocupate de terase, chioşcuri, chioşculeţe etc. Toate operează fără autorizaţie de funcţionare şi toate plătesc chirie unei societăţi comerciale, nu Primăriei Sector 3, acuză un consilier USR.
Parcul Alexandru Ioan Cuza (Epoch Times România)
Loredana Diacu
08.08.2018
Se încarcă player-ul...

Două dintre cele mai mari şi mai frumoase parcuri din Capitală, IOR şi Titan, s-au umplut de zeci de chioşcuri, terase, locuri de joacă contra cost pentru copii. Mai exact, în scriptele Poliţiei Locale apar 60 de puncte comerciale care şi-ar desfăşura activitatea în cele două parcuri. Nu doar că acestea au apărut ca ciupercile şi ocupă peste 3000 de mp din spaţiul verde ci, mai mult, funcţionează ilegal, acuză consilierul USR Liviu Mălureanu. Mai exact, aşa cum a confirmat de altfel Direcţia Generală de Poliţie Locală, acestea nu deţin Avize de Urbanism şi deci nici avize de funcţionare, cel de al doilea act fiind emis doar în baza primului.

Răspuns al Poliţiei Locale (Epoch Times)
Răspuns al Poliţiei Locale (Epoch Times)

Răspuns al Poliţiei Locale (Epoch Times)
Răspuns al Poliţiei Locale (Epoch Times)

"Poliţia Locală a luat în evidenţă toate aceste terase, au fost amendate şi a fost trimisă (situaţia n.r.) către Primărie, pentru a se lua măsuri. Teoretic ar trebui să fie toate demolate atâta timp cât nu au autorizaţie de funcţionare. (...) Terasele funcţionează bine mersi, nu le deranjează nimeni, din contră, încep să îşi amenajeze tot felul de echipamente, castele gonflabile... ocupând mai departe spaţiul verde...", a explicat Liviu Mălureanu, într-un interviu acordat Epoch Times.

Cum aceste terase, chioşcuri unde se vând clătite, îngheţată şi alte produse alimentare nu au aviz de funcţionare, despre ele nu se ştie mai nimic. Nu se ştie, de exemplu, dacă Protecţia Consumatorului a ajuns să le viziteze şi să facă controale. Redacţia Epoch Times a încercat să afle răspunsul la această întrebare dar cererea noastră formulată în temeiul legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice a rămas, cel puţin deocamdată, fără răspuns.

Nu se ştie exact nici ce impozite pe activitatea desfăşurată şi taxe plătesc respectivele puncte comerciale. Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale Sector 3 a trimis un răspuns generic la solicitarea noastră de a primi o informare detaliată şi defalcată. Mai exact, DITL S3 a răspuns că în scriptele lor figurează 30 de contribuabili care desfăşoară activităţi economice pe raza celor două parcuri. Acestea ar ocupa 2237,58 mp şi de la ele s-ar fi încasat 193.733 lei.

Se ridică însă câteva probleme

Una ar fi că la aceleaşi întrebări, consilierului USR Liviu Mălureanu i s-a răspuns că în evidenţele DITL S3 apar 29 de societăţi - cu una în minus dar tot pe 2237,58 mp. În plus, lui Mălureanu i s-a transmis că pentru aceasta a fost debitată taxă pentru utilizarea publică în cuantum de 922.198,21 lei din care, până la data de 26.07.2018 firmele achitaseră 193.733 lei. Informaţia despre suma totală de plată lipseşte din răspunsul nostru.

Un alt aspect interesant este că, potrivit situaţiei societăţilor care ocupă domeniul public în cele două parcuri sub formă de “mobilier urban, terase şi aparate frigorifice” transmisă de Poliţia Locală lui Mălureanu, terasele, chioşcurile etc. din parc ocupă 3350, 83 mp, nu 2237,58 mp. Şi este vorba de 60 de terase/chioşcuri/locuri de joacă etc., nu 30. Ce-i drept, în acele parcuri sunt mai multe puncte (chioşcuri de exemplu) de lucru ale aceloraşi societăţi enumerate distinct de Poliţia Locală. Dacă pornim de la premisa că acestea n-au fost numărate separat ci considerate părţi ale unei singure entităţi juridice, atunci în parc ar fi cam 33 de societăţi distincte şi ar explica cifra de 30 comunicată de DITL. Chiar dacă lucrurile ar sta aşa, cifrele însă tot nu corespund din punct de vedere al suprafeţei.

Răspuns DITL Epoch Times (Epoch Times)
Răspuns DITL Epoch Times (Epoch Times)

Răspuns al Direcţiei de Impozite şi Taxe Sector 3 (Epoch Times)
Răspuns al Direcţiei de Impozite şi Taxe Sector 3 (Epoch Times)

Consilierul mai atrage atenţia că spaţiile comerciale din Parcul IOR sunt amenajate prin "bunăvoinţa" concesionarului, Cris Garden, în urma unui contract halucinant. Mai exact, în baza unui contract teribil de dezavantajos pentru Primărie, în fapt, dezavantajos pentru locuitorii Sectorului 3. Mai exact, firmele care deţin spaţii comerciale în cele două parcuri plătesc chirie companiei Cris Garden. Din banii încasaţi, Cris Garden dă Primăriei doar 5%. În plus, compania mai încasează, în medie, 10 milioane de lei anual de la Primărie, pentru lucrări de întreţinere - printre acestea numărându-se inclusiv scuturatul zăpezii din copaci.

"Aici avem o situaţie foarte interesantă, practic sunt un fel de "băieţi deştepţi" de cartier. Parcul e concesionat pe 8 ani de zile către Cris Gardean, Primăria Sector 3 plătind (firmei respective) anual undeva la 10 milioane de lei, care acoperă întreţinerea parcului. Iar Cris Garden permite acestor terase să funcţioneze, ei plătind către Primărie doar 5% din preţul chiriei pe care o încasează. La un calcul pe care l-am efectuat în ultimii doi ani, Cris Garden a plătit către Primăria S3 70.000 de lei, însă a încasat de la aceste firme 1.400.000. de lei. Deci Primăria pierde pe toate planurile. Primăria ar putea închiria direct foarte uşor către aceşti proprietari şi ar încasa toţi banii, nu doar 5% din toată sumă", susţine Liviu Mălureanu.

Contractul de concesiune a parcurilor IOR, Titan, Titanii şi Gheorghe Petraşcu către firma Cris Garden a fost încheiat în 2014 iar efectele sale "păguboase" vor fi resimţite până în 2022, mai acuză consilierul.

Liviu Mălureanu mai atrage atenţia că, potrivit SEAP, Cris Garden este una dintre firmele de casă ale administraţiei PSD din Bucureşti. Are contracte cu Primăria Sector 3, Primăria Sector 2, Primăria Generală.

Cel mai recent scandal în care este implicată Cris Garden este cel legat de Arena Naţională, unde, conform investigaţiilor lui Cătălin Tolontan, firma îşi acoperă costurile de îngrijire a terenurilor lui Gigi Becali din contractul cu Primăria Generală privind Arena Naţională.

Cifrele

Cris Garden încasează în urma contractului cu Primăria Sector 3 până la 65,5 milioane de lei în 8 ani doar din lucrările de întreţinere a parcurilor. La această sumă se adaugă încasările din închirierea teraselor din care Primăria Sector 3 primeşte DOAR 5%, restul de 95% ducându-se către Cris Garden, susţine Liviu Mălureanu.

Încasări CG de la PS3
2016: 11.200.000 lei
2017: 7.700.000 lei

Încasări CG din închiriere terase
2016: 708.000 lei
2017: 702.000 lei

Plăţi CG către PS3
2016: 35.400 lei
2017: 35.100 lei

"De ce nu închiriază Primăria Sector 3 direct terasele? Rămâne un mister. Ce este clar este faptul că Primăria Sector 3 pierde anual aproximativ 700.000 lei (cam 5.6 milioane în 8 ani), bani de care Sectorul 3 are mare nevoie", se întreabă consilierul.

Poziţia Primăriei Capitalei

Contactată de redacţia Epoch Times, Primăria S3 nu a răspuns - cel puţin nu până acum - la întrebările legate de autorizaţii de funcţionare etc., dar a emis o poziţie pe tema contractului cu Cris Garden, negând că lucrurile ar sta aşa cum le prezintă consilierul USR.

Redăm poziţia Primăriei S3:

"Contractul la care faceţi referire are ca obiect „delegarea gestiunii prin concesionare a activităţilor componente ale serviciului de administrare a parcurilor Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii, Gheorghe Petraşcu, aflate în administrarea Consiliului Local al Sectorului 3, cum ar fi, dar fără a se limita la:

-Servicii de întreţinere şi reamenajare a spaţiilor verzi, toaletări şi defrişări în baza avizelor emise, cosit, tăieri de corecţie la arbuşti, tuns garduri vii;

-Servicii de ecologizare şi igienizare spaţii verzi;

-Servicii de întreţinere şi reparaţii zone de agrement existente;

-Construire şi exploatare toalete publice în parcuri;

-Constituire şi exploatare zonă de agrement;

-Servicii de întreţinere, reparaţii şi amenajare locuri de joacă, terenuri de sport, mobilier urban;

-Servicii de întreţinere, reparaţii, amenajare, conservare şi punere în funcţiune a sistemelor de irigaţii şi fântâni arteziene.

Concesionarul va realiza investiţii în parcurile menţionate în conformitate cu caietul de sarcini şi cu oferta tehnică, constând în amenajare toalete publice, amenajare zonă de agrement prin exploatarea luciului apei din parcurile Alexandru Ioan Cuza şi Titanii, reamenajare seră parcul Titanii în Grădina Botanică, detaliate în conformitate cu Anexa nr. 1 la prezentul Contract pe care le va exploata pe toată durata Contractului”.

Potrivit art. 5 – „Tarife, modalităţi de plată, decontare a serviciilor prestate” din contract, alin. 5.1. – „Concesionarul va achita lunar, contravaloarea serviciilor prestate de concesionar şi confirmate de către Concedent prin reprezentanţii desemnaţi, în contul concesionarului, pe baza facturii, însoţită de situaţia de plată lunară întocmită pe baza raportului de gestiune lunar şi procese-verbale de recepţie, acceptate de concedent, pentru prestarea serviciilor”.

La art. 6 din contract, este prevăzută „REDEVENŢA PLATA REDEVENŢEI” alin. 6.1. – Redevenţa anuală care se va plăti de către concesionar pentru anii 2-8 ai concesiunii constă într-un procent de 5% din diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile provenite din exploatarea investiţiilor asumate şi aprobate de către concedent, începând cu primul an de exploatare (al doilea an al concesiunii)”.

Aşa cum rezultă din cele menţionate mai sus, procentul la care face referire domnul Liviu Mălureanu, în declaraţia către dumneavoastră, nu are nicio legătură cu spaţiile amplasate în parcurile amintite în solicitare.

Societatea Cris Garden SRL nu are nicio legătură cu spaţiile amplasate în parcurile menţionate, competenţa emiterii autorizaţiilor de funcţionare şi amplasamente pe domeniul public aparţinând Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 3 şi structurilor de specialitate din cadrul Primăriei Sectorului 3.

Primăria Sectorului 3 asigură transparenţa totală asupra contractelor încheiate cu operatorii care acţionează pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 3, prin publicarea tuturor Hotărârilor Consiliului Local al Sectorului 3, pe site-ul primăriei, care includ atât caietele de sarcini, cât şi contractele cadru pentru fiecare obiectiv în parte."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor