Paraguay renunţă la mutarea ambasadei sale în Ierusalim. Israelul îşi închide ambasada din Asuncion

Paraguay a fost una dintre cele trei ţări care au anunţat că îşi mută ambasada în Ierusalim, însă acum şi-a schimbat poziţia. Drept răspuns, Israelul şi-a închis ambasada în Paraguay.
Ministrul de Externe din Paraguay, Luis Alberto Castiglioni
Ministrul de Externe din Paraguay, Luis Alberto Castiglioni (Captură Foto)

Paraguay a anunţat miercuri că îşi va muta ambasada din Ierusalim în Tel Aviv.

Ţara central-americană a fost doar una dintr-un număr mic de state care au decis să îşi mute în acest an ambasada în contestatul oraş israelian, potrivit Deutsche Welle.

Ministerul de Externe din Paraguay a anunţat mişcarea la mai puţin de patru luni după ce şi-a mutat ambasada în Ierusalim.

Israelul a răspuns imediat, anunţând că îşi închide ambasada din Paraguay.

Pe de altă parte, Palestina a afirmat că îşi va deschide imediat o ambasadă în Paraguay.

Ministrul de Externe din Paraguay, Luis Alberto Castiglioni, a declarat: “Paraguay doreşte să contribuie la intensificarea eforturilor diplomatice regionale pentru realizarea unei păci ample, echitabile şi durabile în Orientul Mijlociu”.

El a declarat că speră că “prietenii Israelului nu se vor supăra” pentru schimbarea deciziei ţării sale şi şi-a exprimat speranţa de a avea “legături excelente de prietenie şi cooperare” cu Israel şi Palestina.

Palestina consideră mişcarea drept o victorie diplomatică.

O declaraţie în limba engleză publicată de biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a susţinut: “Israelul examinează foarte serios decizia excepţională a Paraguayului, care va afecta relaţiile dintre [cele două] ţări”.

Decizia luată de Paraguay va fi un pas înapoi faţă de avântul pe care a sperat Israelulcă îl va avea după ce SUA şi-a mutat ambasada în Ierusalim în luna mai, fiind urmată de Paraguay şi Guatemala.

Majoritatea ţărilor lumii nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului Ierusalim, pe care l-a anexat după războiul din 1967. Palestinienii susţin că oraşul face parte din viitorul lor stat. De asemenea, majoritatea ţărilor aleg să nu îşi stabilească ambasadele în Ierusalim pentru a nu afecta rezultatele oricăror negocieri pentru pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe