Preşedintele Franţei anulează o vizită în Israel. Din nou

Preşedintele francez Emmanuel Macron a luat o decizie foarte neobişnuită de a anula pentru a doua oară o călătorie în Israel.
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Jack Taylor / Getty Images)

În 2017, Macron a precizat că în agenda sa figura o vizită în Israel şi la Autoritatea Palestiniană în primăvara acestui an cu scopul de a exprima sprijinul Franţei pentru continuarea procesului de pace israeliano-palestinian, potrivit Middle East Monitor.

În cele din urmă, călătoria respectivă a fost amânată pentru luna noiembrie, dar surse din Israel au precizat acum că vizita reprogramată a fost amânată pe termen nedefinit, fără niciun fel de explicaţii.

Eşecul Parisului de a furniza o explicaţie a anulării vizitei i-a făcut pe mulţi să facă speculaţii asupra motivelor. Unii susţin că un motiv ar fi controversa cu privire la un incident în care un bodyguard al preşedintelui a fost filmat bătând cu duritate un manifestant în timpul unor proteste în luna mai.

De asemenea, este posibil ca decizia lui Macron să fi fost forţată de ciocnirile violente din Fâşia Gaza şi de un o controversată lege recent adoptată de Tel Aviv cu privire la statul-naţiune evreiesc.

Aproximativ 155 de palestinieni au fost împuşcaţi mortal de forţele de ocupaţie israeliene la protestele ce au avut loc la graniţa dintre Gaza şi Israel, care au durat mai multe săptămâni. Crimele au fost condamnate dur în întreaga lume. Macron şi-a exprimat opoziţia faţă de agresiunea israeliană, susţinând că mutarea recentă a ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim a declanşat violenţele mortale din Gaza şi că mişcarea respectivă nu promovează pacea.

Mai este posibil ca Macron să se fi decis să nu viziteze Israelul în semn de protest împotriva legii privind “statul-naţiune”, despre care criticii susţin că instituţionalizează apartheidul. O întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în Israel în aceste momente ar putea fi un semnal că Franţa susţine rasismul şi discriminarea. Netanyahu se află la conducerea celei mai de dreapta coaliţii de guvernare din istoria Israelului şi guvernul actual include membri care au fost denunţaţi drept “fascişti” de către fostul premier israelian Ehud Barak.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe