Zeci de mii de arabi şi evrei protestează împotriva legii privind “statul-naţiune” evreiesc

Arabi israelieni şi susţinători ai lor protestează împotriva unei noi legi privind statul-naţiune evreiesc în Tel Aviv, 11 august 2018.
 
Arabi israelieni şi susţinători ai lor protestează împotriva unei noi legi privind statul-naţiune evreiesc în Tel Aviv, 11 august 2018.   (Captură Imagine)

Zeci de mii de israelieni arabi şi evrei au organizat un nou miting masiv în Tel Aviv pentru a denunţa controversata lege privind “statul-naţiune”evreiesc ce a fost adoptată luna trecută.

Evreii israelieni s-a alăturat manifestaţiei de sâmbătă noaptea condusă de arabi israelieni cu scopul de a protesta împotriva noii legi care acordă prioritate caracterului evreiesc şi subminează preceptele democratice ale Israelului.

Manifestanţii au fluturat steaguri palestiniene şi israeliene în timpul acţiunii lor şi unii dintre ei au acuzat guvernul premierului Benjamin Netanyahu că este un “regim de tip apartheid”, în timp ce alţii au afişat pancarte cu mesaje precum “Egalitate”, potrivit Deutsche Welle.

Netanyahu a postat pe Twitter imagini cu manifestanţii care fluturau steaguri, alături de textul “Nu există o dovadă mai bună pentru necesitatea unei legi privind statul-naţiune”.

Parlamentarul arab israelian Ayman Odeh a declarat că protestul de sâmbătă – la care au participat, conform estimărilor televiziunii israeliene de stat, peste 30.000 de persoane – a marcat prima situaţie în care “zeci de mii de arabi au venit în Tel Aviv împreună cu grupuri democratice evreieşti”.

Mulţi evrei israelieni, inclusiv oficiali retraşi din sectorul de securitate şi politicieni, au criticat dur noua lege, care se referă la Israel că la patria istorică a evreilor şi susţine că aceştia au dreptul “unic” la autodeterminare pe acest teritoriu. De asemenea, noua lege susţine că aceste construcţii de comunităţi evreieşti sunt în interesul naţional, iar ebraica devine singura limbă oficială, retrogradând statutul limbii arabe.

Cetăţenii arabi din Israelul aparent se bucură de drepturi depline, însă continuă să fie discriminaţi în problemele locuinţelor, angajărilor, educaţiei şi serviciilor.

Arabii israelieni, descendenţi ai palestinienilor care au rămas pe pământul lor după crearea Israelului în 1948, reprezintă aproximativ 17,5% din populaţia israeliană.

Mii de druzi, susţinători ai unei ramuri a Islamului şiit, care în mod normal servesc în armata Israelului, au umplut aceeaşi piaţă din Tel Aviv în urmă cu o săptămână. Unii dintre ei au participat şi la protestul de sâmbătă, potrivit AFP.