Pandemia. Rafila: "Suntem foarte departe de dobândirea unei imunităţi colective"

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Rata de transmitere a coronavirusului se menţine sub 1 în România, iar dacă trendul continuă, pot fi luate măsuri suplimentare de relaxare. Suntem însă foarte departe de dobândirea imunităţii colective, a avertizat marţi medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

"Avem în mod evident o scădere comparativ cu începutul lunii mai, de circa 35%, a numărului de cazuri înregistrate zilnic. Ăsta e un lucru foarte bun (...)

Noi putem vorbi despre o tendinţă descrescătoare semnalată după data de 15 mai, practic. Gândiţi-vă că în ultimele 2 săptămâni am avut o medie de circa 200 de cazuri noi înregistrate zilnic, sigur, cu variaţii între 150 şi 220 - 230 de cazuri, importantă este media acestor două săptămâni, iar în perioada anterioară avusesem o medie undeva în jur de 300, 320 de cazuri, deci avem în mod evident o scădere comparativ cu începutul lunii mai, de circa 35%, a numărului de cazuri înregistrate zilnic. Ăsta e un lucru foarte bun", a declarat dr. Alexandru Rafila la TVR

Medicul a ţinut însă să atragă atenţia că trebuie să ne menţinem în această tendinţă căci evoluţia generală a pandemiei în România depinde de comportamentul fiecăruia dintre noi.

"Aş spune că ar trebui să rămânem precauţi până cel puţin la sfârşitul acestei săptămâni, iar dacă situaţia actuală se menţine, avem o rată de transmitere care se menţine sub 1, România e undeva acum între 0,8 şi 0,9 rata de transmitere, atunci sigur că şi instituţiile publice responsabile de gestionarea acestei situaţii pot lua măsuri suplimentare de relaxare în alte domenii economice sau sociale - accesul la diverse tipuri de servicii, diverse tipuri de activităţi, dar repet, acest lucru este posibil în măsura în care situaţia epidemiologică permite acest lucru. E mai bine să avem o relaxare treptată", a subliniat Rafila.

Dincolo de măsurile mai mult sau mai puţin punitive impuse de autorităţi, "comportamentul fiecăruia dintre noi este cel care condiţionează evoluţia generală a pandemiei în România", a adăugat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Suntem foarte departe de dobândirea imunităţii colective, a mai avertizat Rafila.

"Nu trebuie să ne facem speranţe inutile", a declarat el, dând ca exemple Franţa şi Spania, unde există o prevalenţă de doar 5% din populaţie care a trecut prin infecţie. "Noi, probabil, suntem chiar mai puţin decât atâta, deja undeva în jur de 2% mai degrabă şi asta înseamnă că restul populaţiei, 95 sau 98%, nici nu mai are importanţă, poate să fie infectată. Şi scăderea transmisibilităţii depinde de cum ne comportăm noi, nu de faptul că avem această imunitate colectivă, care este dobândită în timp, în ani de zile, probabil de evoluţie a acestei boli. Şi atunci aşteptăm, încercăm să frânăm transmiterea şi să avem o viaţă apropiată de normal în aşteptarea, eventual, a unui vaccin, cu care să se producă imunizarea populaţiei într-un procent suficient de mare încât transmiterea virusului să fie întreruptă sau, oricum, diminuată aproape de zero", a concluzionat expertul.