“Pandemia de corupţie”. Contractele dubioase pentru măşti de protecţie din România ajung în presa internaţională

Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)
Andrei Popescu
28.04.2020

“Pandemia de corupţie” din România, Bangladesh, Columbia sau Argentina în timpul crizei generate de coronavirus a devenit subiectul unui articol publicat de ziarul american The Washington Post, care a analizat o serie de achiziţii şi cheltuieli suspecte din aceste ţări.

“În România, unde procedura normală de licitaţie a fost suspendată pentru a accelera achiziţiile, au apărut critici şi semnale de alarmă în ce priveşte înţelegerile pe sub masă. Romwine and Coffee SRL, o companie mică cu sediul la 32 de km de Bucureşti, vinde ţigări şi lichior. Dar a câştigat două contracte în valoare de 12,6 milioane de dolari pentru a furniza măşti medicale la preţ dublu faţă de preţul pieţei”, a susţinut The Washington Post, citat de G4Media.ro.

Contractul a fost încheiat între Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate şi firma respectivă, însă, ulterior a ieşit la iveală că Romwine and Coffee SRL ar avea de fapt în spate o altă firmă, Sanimed Internaţional, condusă de omul de afaceri Cătălin Hideg. Acesta din urmă este un personaj controversat, despre care presa a scris în trecut că ar avea legături cu masoneria şi cu mediul academic al SRI. Anul trecut, Libertatea scria că firma lui Hideg vinde către statul român roboţi medicali cu sume duble faţă de preţul de intrare.

“Peste tot în lume, toate companiile mari folosesc alte companii pentru licitaţii. Se fac consorţii, asocieri, parteneriate”, a afirmat Hideg pentru B1TV, adăugând că există “companii cu trei angajaţi şi trei laptopuri care câştigă licitaţii de sute de milioane de euro”.

De asemenea, Sorin Ioniţă, expert în administraţie publică, a precizat pentru The Washington Post faptul că bătălia pentru contracte în timpul epidemiei de coronavirus reprezintă “o zonă gri”.

Un caz similar este cel al firmei Pop-Up, controlată de Camelia Sas, soţia fostului comandor Alexandru Sas, care a importat din China aproximativ 2,2 milioane de măşti de protecţie, care au ajuns prin intermediul companiei Med Healthcare Project (Med HP) la Unifarm, o companie a Ministerului Sănătăţii, şi ulterior la Ministerul Educaţiei.

Med Healthcare Project a cumpărat măştile la preţul de 1,5 lei/bucată, inclusiv transportul (0, 285 dolari CIF) şi apoi le-a vândut la preţul de 2,6 lei/bucată către Unifarm, care, la rândul său, a adăugat 10 bani pentru a le da mai departe spitalelor.

Ulterior, după afacerea cu Unifarm, Med HP a vândut Ministerului Educaţiei 5.000 de măşti la preţul de 3,98 lei/bucată, adică de aproape trei ori decât preţul cu care au intrat măştile în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor