Paleţi cu bani pentru Iran. Obama nu răspunde celei mai importante întrebări

Conform unui raport, de marţi al Wall Street Journal “paleţi de lemn încărcaţi cu euro, franci elveţieni şi alte valute europene au fost transportaţi în Iran cu un avion de cargo, nemarcat. SUA a obţinut banii de la băncile centrale din Olanda şi Elveţia”.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Destinaţia banilor a fost Teheranul, în cadrul unui acord controversat prin care SUA se obliga să plătescă 1.7 miliarde USD Iranului, pentru fonduri pe care Teheranul le-a pus în custodia SUA cu ani în urmă.

Problema este, aşa cum au descoperit jurnaliştii, momentul efectuării plăţii şi modul ascuns în care a fost făcută: WSJ a subliniat că livrarea banilor a coincis cu eliberarea de către Iran a patru dintre ostaticii săi americani, capturaţi şi umiliţi în noiembrie 2014, de pe o şalupă din Golful Persic.

Incapabilă să ţină departe de paginile ziarelor “paraşutarea” celor 400 de milioane de dolari către Iran, administraţia Obama a început să nege situaţia vânturând aşa zisele teorii ale conspiraţiei şi a criticat mass media pentru articolele publicate.

Conform criticilor acordului nuclear al lui Obama cu Iranul, plata celor 400 de milioane a fost o răscumpărare, lucru negat cu tărie de Casa Albă. Criticii politicii Administraţiei Obama în ceea ce priveşte Teheranul sunt îngrijoraţi că răscumpărarea va încuraja Iranul să ia ostatici şi alţi americani şi că este destul de probabil că banii vor fi folosiţi pentru finanţarea grupurilor teroriste.

“Dacă este adevărat, acest raport confirmă suspiciunea noastră că administraţia a plătit o răscumpărare pentru americanii reţinuţi pe nedrept în Iran”, a susţinut într-o declaraţie preşedintele Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan.

“De asemenea, acest lucru ar marca un alt capitol al veşnicei tradiţii de înşelare a poporului american pentru a vinde publicului ideea acestui acord nuclear periculos”.

Oficialii administraţiei Obama au negat controversa, susţinând că este vorba de ştiri expirate şi că acordul a fost dezvăluit complet de Casa Albă şi Departamentul de Stat în perioada în care a fost anunţat acordul nuclear cu Iranul.

Întrebarea foarte importantă pentru întreaga construcţie americană din Orientul Mijlociu, la care Obama refuză să răspundă de câteva zile, rămâne: a părăsit avionul cu ostaticii americani Iranul înainte sau după sosirea avionului ce transporta paleţii încărcaţi cu bani?

“SUA nu plăteşte răscumpărări şi nu negociază răscumpărări cu nicio ţară – nu am făcut-o niciodată şi nu facem acest lucru acum”, a declarat joi secretarul de stat american John Kerry în Buenos Aires.

După cum a raportat The Hill, preşedintele Barack Obama a criticat presa pentru ştirile privind răscumpărarea, notând că acordul cu Iranul a fost anunţat cu mai multe luni în urmă ca parte a unei înţelegi diplomatice mai ample.

“Nu a fost vorba de un acord ruşinos”, a declarat Obama. “A fost interesant de observat cum a ieşit povestea la suprafaţă. Unii dintre voi îşi pot aminti, am anunţat aceste plăţi în luna ianuarie. Cu multe luni în urmă. Nu a fost niciun secret, v-am anunţat pe toţi”, a susţinut preşedintele american.

“Se generează un scandal pe seama unei poveşti pe care am dezvăluit-o în ianuarie”, a mai susţinut Obama, iar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a adăugat că acuzaţiile sfidează logica.

Dar, conform website-ului Zerohedge, întrebarea foarte importantă la care Obama nu a răspuns de câteva zile, rămâne: a părăsit avionul cu ostaticii americani Iranul înainte sau după sosirea avionului ce transporta paleţii încărcaţi cu bani?