Palestina: Noul guvern de coaliţie jură în faţa preşedintelui Abbas

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Omar Rashidi / PPO via Getty Images)
Mioara Stoica
02.06.2014

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a prezentat, luni, noul guvern de coaliţie, aşteptat de mai multe zile. Guvernul condus de Rami Hamdallah, căruia îi revine, de asemenea, şi Ministerul de Interne, a fost învestit în Ramallah.

Noul guvern palestinian de coaliţie a depus jurământul în faţa preşedintelui Mahmoud Abbas. Din noua configuraţie, rezultatul acordului neaşteptat între Hamas şi Fatah, fac parte personalităţi politice independente ce ocupă 17 posturi de miniştri, dintre care cinci din Gaza şi este condusă de prim-ministrul Rami Hamdallah, relatează Rai News.

Guvernul condus de Rami Hamdallah, căruia îi revine, de asemenea, şi Ministerul de Interne, a fost învestit la Ramallah. Formarea guvernului era aşteptată de săptămâna trecută, dar Hamas şi Fatah, cele două părţi semnatare ale acordului de formare a guvernului de coaliţie, nu au reuşit la început să cadă de acord, în special cu privire la nominalizarea ministrului Afacerilor Externe - confirmată mai târziu pe numele lui Riad al-Maliki.

La ceremonia care a avut loc la preşedinţia Autorităţii Palestiniene, ANP, au participat 13 dintre noii miniştri, în timp ce ceilalţi patru, aleşi de către Hamas, nu au putut să ajungă în Cisiordania pentru jurământ, deoarece Israelul nu le-a permis să părăsească Fâşia Gaza şi să călătorească pe teritoriul său.

Pentru a permite formarea noului guvern, Hamas şi Fatah au renunţat pentru moment să numească un ministru pentru Afacerile deţinuţilor, care a fost în centrul unui litigiu între cele două facţiuni. Premierul Hamdallah va fi cel care se va ocupa de acest departament până la ajungerea la un acord.

"Astăzi, cu formarea unui guvern de consens naţional, anunţăm sfârşitul diviziunilor între palestinieni, diviziuni care au deteriorat grav interesul naţional", a declarat Abbas, de la sediul său din Ramallah. Chiar şi pentru purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zhuri, noul guvern "reprezintă tot poporul palestinian".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor