Palatul Regal din Dresda [video]

Palatul Regal din Dresda, Germania
Palatul Regal din Dresda, Germania (Wikipedia.com)

Palatul Regal din Dresda (Residenzscholss), cotat ca cea mai mare bijuterie a oraşului, este atât de monumental încât este cunoscut ca ”Florenţa de pe Elba”, în care nu predomină arta renascentistă, ci stilul baroc.

Dresda, în prezent capitala landului Saxonia, Germania, a fost capitala celei mai importante ţări protestante din Imperiul Roman. Sub conducerea lui Friedrich Augustus cel Puternic, au fost înfiinţate cele mai importante instituţii culturale, oraşul fiind implicat în toate marile războaie europene. De atunci, oraşul are o mare valoare culturală, pe care a menţinut-o până în zilele noastre, datorită ”barocului din Dresda”. Situat pe râul Elba şi având o climă blândă cu văi şi viticultură, a fost punctul ideal de plecare pentru revizuirea modelului baroc italian.

Palatul Regal este situat în centrul oraşului Dresda, care timp de 400 de ani a fost reşedinţa istorică a ”electorilor” (1546-1806) şi a regilor (1806-1918) din Saxonia. Construirea Palatului începe în anul 1200 când dinastia Wettin a construit primul turn - românesc -, ce reprezintă începutul lucrărilor de construcţii ale viitorului palat ce va aparţine conducătorilor Saxoniei. Între anii 1471-1474 domnitorul Arnold de Westfalia extinde palatul în stil renascentist. Adăugirile ce se fac încep în anul 1701 când palatul este afectat de un foc devastator. Sub conducerea lui Friedrich Augustus cel Puternic se reconstruieşte palatul în stil baroc, în două perioade diferite, sălile de comori fiind create în aripa de vest.

Din prima perioadă (1723-1726) datează: Silberzimmer (camera de argint), Wappenzimmer (camera heraldică) şi Pretiosensaal (camera obiectelor preţioas”) .

Palatul Regal din Dresda
Palatul Regal din Dresda

În a doua perioadă (1727-1729) au fost construite camerele Kaminzimmer (camera căminului), apoi Juwelenzimmer (camera cu bijuterii, toată marcată cu oglinzi), Elfenbeinzimmer (Ivory) şi Bronzezimmer (camera de bronz cu pereţii placaţi cu lemn de stejar).

După al doilea război mondial, palatul este avariat, dar operele sunt salvate şi mutate la adăpost. Însă ruşii le-au găsit şi le-au confiscat, iar în 1959 le-au returnat Germaniei de Est. Reconstrucţia palatului începe cu anii 60, dar lucrările vor dura timp de decenii, pentru a se putea reveni la estetica stilului baroc. Palatul prezintă întreaga istorie a artei germane, din vremurile romane până la cele mai recente restaurări.

Palatul Regal din Dresda, Sala de bal
Palatul Regal din Dresda, Sala de bal (Youtube.com)

Reconstruit din nou din anii 1980, castelul găzduieşte acum 5 muzee - Historisches und Neues Grünes Gewölbe- care conţine camerele baroc ale Trezoreriei (Bolta Verde Veche şi Bolta Verde Nouă) ce s-au deschis publicului mai târziu în anul 2005 unde se pot admira obiecte nepreţuite şi comorile monarhiei germane; Münzkabinett - muzeul numismatic, ce prezinta o colectie de monede in Turnul Hausmann; Kupferstichkabinett conţine colecţii de amprente, desene şi fotografii; Rüstkammer mit Türkischer Cammer - muzeul de armament, cu camera turcească, ce deţine obiecte din Imperiul Otoman. Aici găsim toate formele de arte amestecate, formând ceea ce germanii numesc Gesamtkunstwerk, ce se traduce cu ”o operă de artă totală”. Manifestările artistice ale epocii baroce şi rococo nu sunt foarte frecvente în muzeele concentrate mai mult pe pictură şi sculptură.

Palatul Regal din Dresda - Camera turcească
Palatul Regal din Dresda - Camera turcească (Yourube.com)

Întâlnim o adevărată Cameră a minunilor sau WunderKammer a ”electorilor” (persoane cu putere la acea vreme) din Saxonia cu obiecte ce au aparţinut acestora, care formează impresionantele colecţii. Cu excepţia Muzeelor Vaticanului ce datează de la înfiinţare expoziţiei publice a Grupului Laocoon din 1506 (recent excavată), Palatul Regal din Dresda este cel mai vechi muzeu din lume fondat în 1723, cu 36 de ani înaintea Muzeului Britanic.

Nu trebuie să uităm Galeria Vechilor Maeştri ce se află în partea de nord-vest al complexului. Aici pot fi văzute minunatele colecţiile de artă regală unde putem admira lucrări de: Durer, Holbein, Jan Van Eyck, Rembrant, Rubens, Vermeer, Rafael, Tiţian, Veronese, Velasques, Murillo şi mulţi alţii. Mai există o spectaculoasă colecţie de porţelanuri în Zwinger, una dintre cele mai fascinante din lume, unde tronează porţelanurile de Dresda şi Meissen, dar şi exemplare rare de porţelan japonez, chinezesc şi coreean.

Turnul cu ceas are 222 de trepte şi odată ajuns în turn puteţi admira privelistea fantastică a întregului oraş.

Palatul regal din Dresda, vedere de la înălţime din Turnul cu ceas
Palatul regal din Dresda, vedere de la înălţime din Turnul cu ceas (Yourube.com)

Au mai rămas de restaurat Sala de audienţă, dormitorul Parade şi alte trei încăperi, ce vor reveni la forma lor iniţială din timpul lui Augustus cel Puternic de acum 300 de ani. Acestea s-ar putea vizita” poate” chiar în acest an.

Dacă vizitaţi Dresda, veţi fi surprinşi de minunăţiile pe care vi le oferă vastele spaţii ale Palatului Regal.