Pădurea tropicală din Amazon "se îndreaptă către punctul critic"

Pădurea tropicală din Amazon
Pădurea tropicală din Amazon (Brent Stirton / Getty Images)

Degradarea pădurii tropicale din Amazon va atinge un punct critic dacă defrişările depăşesc 20% din suprafaţa sa iniţială, potrivit unui articol publicat în Science Advances.

Thomas Lovejoy şi Carlos Nobre au cercetat "câtă despădurire va fi necesară pentru ca ciclul hidrologic să se degradeze până în momentul în care nu mai este în măsură să susţină ecosistemele din pădurile tropicale".

"Prin schimbările climatice - despăduriri sau încălzirea globală - există riscul ca peste 50% din pădurea din Amazon să devină o savană degradată", a spus Nobre.

"Faptul că despăduririle continuă reprezintă o mică demonstraţie a dificultăţii sau a falimentului democraţiei reprezentative (regimului politic democratic - n.r.) în ţările noastre din America de Sud. Democraţia reprezentativă nu mai funcţionează în Brazilia, deoarece voinţa majorităţii populaţiei braziliene de a păstra Amazonul nu are nicio corespondenţă în acţiunile politice pe care le vedem emanând din Brazilia, provenind din statele braziliene".

Echipa de cercetare a concluzionat că despădurirea a atins aproximativ 17% din vegetaţie în ultimii 50 de ani şi că doar trei procente în plus ar duce la abisul climatic.

Biologii afirmă că schimbările climatice, defrişările şi utilizarea pe scară largă a focului sunt factori care vor influenţa ciclul natural al apei din regiune.

Studiile sugerează că interacţiunile negative dintre aceste elemente vor duce la o schimbare în ciclul hidrologic amazonian. Ciclul este descris ca fiind "fundamental pentru bunăstarea umană în Brazilia şi în America de Sud adiacentă".