Pacienta care a luat foc pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca a încetat din viaţă

Lumânare (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.12.2019

Pacienta incendiată pe masa de operaţie în Spitalul Floreasca a murit duminică seara, în jurul orei 19.50. Decesul este confirmat de Ministerul Sănătăţii, care transmite condoleanţe familiei victimei.

Echipa Ministerului Sănătăţii transmite condoleanţe familiei îndoliate a pacientei de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, victima acelui nefericit eveniment, care a decedat în această seară, la ora 19:50.

“Sperăm să învăţăm cu toţii din acest episod tulburător, ca pe viitor, în niciun spital din România, să nu mai avem parte de o asemenea experienţă traumatizantă. Sunt alături de familia greu încercată şi acum, la ceas de cumpănă, le transmit că atât eu, cât şi echipa Ministerului Sănătăţii pe care o coordonez, va face tot posibilul pentru aflarea adevărului”, a spus ministrul Victor Costache, se arată în comunicatul MS.

Reamintim că o pacientă a luat foc pe masa de operaţii la Spitalul Floreasca din Capitală. "Incidentul" ce a avut loc cu o săptămână în urmă a fost adus la cunoştinţa opiniei publice de deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit căruia femeia a ars practic ca o torţă în timpul operaţiei, până ce un cadru medical s-a dezmeticit şi a aruncat pe ea o găleată de apă.

Incidentul a fost ţinut ascuns şi de Ministerul Sănătăţii. Astfel, ministrul Sănătăţii a susţinut că a aflat despre cele întâmplate la Floreasca abia vineri seara, „prin surse terţe”.

„Am aflat din mediul chirurgical, lumea chirugicală e mică”, a declarat Victor Costache.

La rândul său, familia victimei a transmis şi ea că nimeni nu le-a prezentat gravitatea incidentului petrecut în blocul operator al Spitalului Floreasca.

Cât despre cel ce apare în scripte ca fiind "mâna întâi" la operaţia respectivă, chirurgul Mircea Beuran susţine că nu se afla în sala de operaţie atunci când o pacientă a luat foc.

Întrebat de ce apare doar semnătura lui pe protocolul operator, Beuran a susţinut că, deşi au mai fost doi chirurgi la intervenţie, regula este că cel cu gradul cel mai înalt să pună parafa şi că el a intrat în programul operator după ce trecuse "evenimentul cu arsul şi pacienta fusese mutată dintr-o sală în altă sală."

Cât despre cauzele "incidentului", secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a susţinut că acesta a fost cauzat de faptul că bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deşi instrucţiunile aparatului interzic această combinaţie:

"Acest accident combustional intrachirurghical e rezultatul combinaţiei dintre un biocid care s-a folosit la aseptizarea tegumentului pacientului cu concentraţie ridicată de alcool, câmpurile chirurgicale textile şi folosirea unui electro-bisturiu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor