Pachet de reforme administrative la orizont, pentru a strânge mai multe taxe la buget / Cine vrea să cumpere o maşină trebuie să fie cu impozitele şi amenzile achitate

Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, condus de UDMR, pregăteşte un nou pachet de reforme care urmăreşte consolidarea principiului descentralizării, simplificarea procedurilor administrative şi extinderea atribuţiilor autorităţilor locale, potrivit unui comunicat emis de Uniune.
Pentru a sprijini sustenabilitatea financiară a administraţiilor locale, se intenţionează adoptarea unei noi legislaţii care să eficientizeze colectarea impozitelor şi taxelor, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
„Este firesc ca toţi cetăţenii să contribuie în mod echitabil la plata taxelor şi impozitelor locale. Am auzit frecvent că unele administraţii locale nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile şi salariile din veniturile proprii. Trebuie să identificăm cauzele acestei situaţii şi să modificăm legislaţia astfel încât colectarea taxelor să se facă în mod echitabil şi eficient”, a explicat ministrul, potrivit G4Media.
Oficialul a subliniat că, potrivit reglementărilor actuale, o persoană care vinde un autovehicul este obligată să-şi achite mai întâi toate taxele restante. Acelaşi principiu se va aplica şi celor care intenţionează să achiziţioneze o maşină, dar au datorii fiscale, cum ar fi impozite pe terenuri sau locuinţe ori amenzi de circulaţie neplătite.
De asemenea, recuperarea permisului de conducere suspendat pentru abateri rutiere va fi posibilă doar după achitarea amenzilor corespunzătoare. Eliberarea autorizaţiilor de construire va fi condiţionată de lipsa datoriilor fiscale ale solicitantului.
Potrivit noii propuneri legislative, la acordarea prestaţiilor sociale, autorităţile locale vor putea deduce din sumele alocate datoriile fiscale ale beneficiarilor, cum ar fi impozitul pe proprietate. Excepţie vor face mamele care beneficiază de indemnizaţii pentru creşterea copilului şi persoanele cu dizabilităţi.
Această iniţiativă oferă administraţiilor locale instrumente mai eficiente pentru colectarea taxelor şi sprijină procesul de descentralizare, a precizat Attila Cseke.
Totodată, măsurile propuse vor facilita transferul de competenţe şi proprietăţi de la nivel central către autorităţile locale.
Ministrul a reamintit că UDMR a fost iniţiatorul mai multor reforme de descentralizare, demonstrând că reabilitarea şi întreţinerea imobilelor lăsate în paragină se desfăşoară mai rapid atunci când decizia aparţine comunităţii locale, nu autorităţilor centrale.
„Comunităţile locale trebuie să aibă libertatea de a decide ce se întâmplă cu proprietăţile din teritoriu. Nu există riscul ca aceste bunuri să fie înstrăinate în străinătate. Este momentul să renunţăm la temeri şi să adoptăm măsuri concrete pentru o administraţie publică mai eficientă”, a concluzionat ministrul.
Propunerile au fost discutate miercuri de vicepremierul Tanczos Barna şi ministrul Cseke Attila cu reprezentanţii administraţiei locale, urmând ca acestea să fie incluse într-un nou pachet guvernamental de măsuri.