(P) Vrei să îţi dezvolţi afacerea? Iată 5 lucruri de care TREBUIE să ţii cont

Majoritatea persoanelor visează la a-şi deschide propria afacere, însă foarte puţini ajung, în realitate, să demareze un astfel de proiect. Motivele sunt numeroase: lipsa capitalului, instabilitatea economică, lipsa unor parteneri pe care se pot baza, dar şi teama de eşec sunt doar câteva dintre lucrurile care îi împiedică pe cei mai mulţi dintre români să pună bazele unui business propriu.
(Shutterstock.com)

Antreprenoriatul nu este o muncă uşoară, nici la început, nici după ce primii paşi au fost făcuţi. Succesul unui business constă în dezvoltarea permanentă a acestuia, dar şi în capacitatea de adaptare şi de depăşire a obstacolelor întâlnite. Foarte mulţi oameni de afaceri întâmpină probleme la aceste capitole, şi, oricât de mult îşi doresc să îşi extindă compania, nu reuşesc să treacă de un anumit prag. Dacă te afli în aceeaşi situaţie, este bine să ştii ce greşeli trebuie să eviţi şi de ce trebuie să ţii cont pentru ca obiectivele tale pe termen lung să fie atinse.

Iată ce trebuie să aibă în vedere orice antreprenor care visează la o dezvoltare reuşită în următoarea perioadă

  • Analiza obiectivă, periodică, a activităţii firmei

Nu este suficient să demarezi activitatea unei firme şi să consideri că totul va funcţiona de la sine, mai ales dacă urmăreşti o expansiune. Strategia, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, trebuie făcută pe baza unei analize SWOT, ce reprezintă, practic, o “radiografie” obiectivă a companiei. Aceasta trebuie să cuprindă punctele tari, punctele slabe, oportunităţile de care poţi profita, dar şi ameninţările, adică acţiunile exterioare care pot avea efecte negative asupra afacerii tale. Caracteristicile menţionate se pot schimba periodic, de aceea este recomandat să reînnoieşti analiza, care te va ajuta să obţii o imagine de ansamblu foarte clară asupra business-ului tău şi asupra deciziilor pe care trebuie să le iei în prezent şi în viitor.

Antreprenorii pot eşua dacă nu folosesc această metodă, pentru că încep acţiuni de dezvoltare fără să cunoască în detaliu situaţia firmei, dar şi fără să calculeze riscurile la care se supun.

  • Capitalul

Nicio dezvoltare a companiei nu poate avea loc fără investiţii importante, care provin fie din interior, fie din exterior. Aici, însă, trebuie să ţii cont de mai multe lucruri, precum:

Creşterea veniturilor nu înseamnă, neapărat, profit. Chiar dacă veniturile sunt mai mari, trebuie să te asiguri că între acestea şi cheltuieli există o balanţă favorabilă firmei.

Sustenabilitatea capitalului - expasiunea trebuie să fie bazată pe venituri şi încasări constante, nu pe creşterea bruscă şi ocazională a acestora. În caz contrar, odată atins obiectivul principal, dezvoltarea, cheltuielile mult mai mari apărute, ce nu pot fi susţinute în mod constant, pot duce la insolventa şi, implicit, la eşec.

  • Partenerii

Extinderea companiei presupune, de multe ori, încheierea unor acorduri şi contracte de colaborare cu alţi antreprenori. O astfel de decizie trebuie să fie luată pe baza unui research amănunţit, pentru că de ea poate depinde succesul sau nereuşită demersului tău. Dacă iei în considerare asocierea cu o altă companie sau iniţierea unor parteneriate comerciale, intra pe InfoQuick şi verifică situaţia, dar şi istoricul acesteia. Vei primi un raport complet care te va ajuta să faci o alegere potrivită pentru business-ul tău.

  • Mediul de afaceri

Specialiştii recomandă să studiezi piaţa înainte de a face un pas în direcţia dezvoltării. La acest capitol, trebuie să ţii cont de cererea existentă pentru serviciile sau produsele pe care le oferi, de competitori, de reglementările economice şi fiscale care te afectează în mod direct, dar şi indirect. Poţi decide, astfel, dacă este momentul potrivit pentru o acţiune de mare anvergură.

  • Strategia

O strategie puternică este factorul care poate asigura succesul demersului tău. Planul de afaceri trebuie să cuprindă, printre altele, informaţii şi perspective asupra:

- Managementului

- Dimensiunii firmei

- Complexităţii organizaţiei

- Răspândirii teritoriale a subdiviziunilor

- Stării economice

- Potenţialului uman al firmei (personalul)

O analiză făcută de Infoquick, în perioada 2017-2018, arată că, în România, numărul firmelor ce au peste 50 de angajaţi a scăzut cu 0.8% în 2018, faţă de 2017. Mai exact, în 2017, existau 9722 de societăţi cu peste 50 de angajaţi, iar în 2018, numărul a fost de 9646. Diferenţa nu este una mare, însă factorii ce au condus la acest procent pot face parte din greşelile frecvente pe care antreprenorii le fac atunci când demarează o acţiune de dezvoltare a companiei.

Aşadar, oricât de mult îţi doreşti să conduci o societate mai mare, nu trebuie să grăbeşti procesul de extindere, pentru că există întotdeauna riscul de a te confrunta cu probleme şi situaţii greu de gestionat. Totuşi, teama de eşec nu trebuie să fie un element decisiv când vine vorba despre dezvoltarea afacerii. Ţine cont de aceste sfaturi, apelează la specialişti şi consultanţi dacă este nevoie şi nu renunţa la atingerea obiectivului tău principal!