(P) Ştiai că-ţi poţi tonifia abdomenul şi pe banda de alergat? Iată cum!

Atunci când foloseşti cu regularitate o bandă de alergat la sală sau acasă, te vei bucura de numeroase beneficii, precum îmbunătăţirea stării generale de sănătate, sculptarea corpului şi creşterea rezistenţei la efort, motiv pentru care este o soluţie preferată de milioane de persoane din întreaga lume.

Voinţa puternică şi respectarea unei diete corespunzătoare sunt factorii ce vor influenţa decisiv succesul tău în a obţine rezultatele către care ţinteşti, însă perioada de timp în care pot fi atinse obiectivele fitness vizate poate depinde şi de alte aspecte. Dacă deja exersezi regulat şi respecţi rigorile unei diete adecvate, însă ritmul în care slăbeşti a încetinit, soluţia este mai simplă decât credeai: încearcă programele de tip HIIT şi Tabata!

Cum să progresezi?

Dacă urmezi zilnic aceeaşi reţetă de exerciţii pe banda de alergat, plafonarea şi plictiseala se vor instala în scurt timp, iar întârzierea rezultatelor îţi va afecta încrederea şi te va face să te îndoieşti de eficienţa aparatului pe care exersezi. Rezolvarea este să alternezi atât antrenamentele, cât şi exerciţiile şi intervalele din fiecare antrenament.

Pe lângă faptul că fiecare rutină sportivă va deveni în sine o nouă provocare, intervalele scurte şi de intensitate variată îţi vor asigura un parcurs rapid către obiectivul pe care îl ţinteşti, fie pierderea câtorva kilograme sau tonifierea musculaturii.

Teoria nu este de prea mare folos dacă nu este pusă în practică, aşadar rândurile de mai jos îţi vor dezvălui un antrenament pe banda de alergat bazat pe intervale care îţi va permite să arzi rapid şi eficient depozitele de grăsime din zona abdomenului. Mai mult decât atât, alternarea vitezei de alergare şi a perioadelor de odihnă te va ajuta să menţii mintea şi corpul “conectate” la efortul depus, aşa încât nu te vei putea plictisi.

Programul de definire a musculaturii abdomenului pe banda de alergat

Acest antrenament durează circa 45 de minute şi îţi permite să arzi caloriile într-un ritm accelerat, iar un alt avantaj este că vei putea adapta viteza de alergare la condiţia fizică pe care o ai în momentul de faţă.

Pe parcursul acestei rutine va trebui să monitorizezi viteza de alergare (măsurată în km/h) şi ritmul de efort perceput de organismul tău (REP - cu valori cuprinse între 1 şi 10). Înainte de a începe, asigură-te că banda de alergat este uşor înclinată (nivelul 1), astfel încât să poată simula condiţiile reale de alergare şi să te poată proteja de accidentări în zona tibiei. Iată ce trebuie să faci:

- 5 minute de încălzire la o viteză de 5 km/h - REP 1-3;

- 5 minute la 6 km/h - REP 4-7;

- 2 minute la 7 km/h - REP 8-10;

- 3 minute la 6 km/h - REP 4-7;

- 2 minute la 7,5 km/h - REP 8-10;

- 3 minute la 6 km/h - REP 4-7;

- 2 minute la 8 km/h - REP 8-10 şi vei ajunge la jumătatea acestui antrenament pe banda de alergat;

- 3 minute la 6 km/h - REP 4-7;

- 2 minute la 7,5 km/h - REP 8-10;

- 3 minute la 6,5 km/h - REP 5-7;

- 2 minute la 8 km/h - REP 8-10;

- 3 minute la 6,5 km/h - REP 5-7;

- 2 minute la 8 km/h - REP 8-10;

- 3 minute la 6,5 km/h - REP 5-7;

- 5 minute de revenire la 5 km/h - REP 1-3.

Poţi ajusta acest antrenament la condiţia fizică pe care o ai şi la timpul de care dispui, însă nu trebuie să elimini niciodată cele 5 minute rezervate încălzirii şi, respectiv, revenirii, pentru a nu te expune riscului de accidentare.