(P) De ce să mergi într-un cabinet stomatologic de două ori pe an, chiar dacă nu suferi de afecţiuni grave?

Deşi în prezent oferta cinematografelor este plină de filme horror, majoritatea adulţilor se sperie mult mai tare la auzul sintagmei "cabinet stomatologic". Frica românilor de dentist este nefondată, însă poate fi explicată prin cel puţin două aspecte.

În primul rând, majoritatea trec pragul unei astfel de clinici abia când durerile devin insuportabile şi dinţii nu mai pot fi salvaţi, ci doar înlocuiţi cu un implant dentar. În al doilea rând, cele mai multe dintre poveştile "de groază" despre stomatologi datează de ani buni, când tehnologia nu era nici pe departe la fel de performantă ca în prezent.

Dacă îi ceri sfaturi unui medic dentist, probabil primul lucru pe care ţi-l va spune este să te speli pe dinţi de două ori pe zi, iar al doilea - să vizitezi un cabinet stomatologic o dată la şase luni. Această abordare va avea numeroase efecte benefice, pe care le vom detalia mai jos. Însă poate cel mai important avantaj al vizitelor regulate la medicul dentist este faptul că te vei obişnui cu atmosfera dintr-un cabinet stomatologic, te vei "împrieteni" cu doctorul şi cu ustensilele sale şi nu îţi va mai fi teamă nici măcar în cazul unei intervenţii chirurgicale ceva mai complicate.

Prevenţie

Indiferent că respecţi cu stricteţe toate regulile care ţin de o bună igienă orală, de la spălatul regulat pe dinţi la utilizarea apei de gură şi a aţei dentare, tot este recomandat să mergi la cabinetul stomatologic de două ori pe an. În cadrul acestor vizite, specialiştii vor identifica orice potenţială problemă, care probabil ţie ţi-a scăpat la obişnuita inspecţie realizată în faţa oglinzii din baie. Se spune că "prevenţia este mai bună decât vindecarea", acest lucru fiind de la sine înţeles, având în vedere că este mult mai puţin costisitor şi dureros.

Cel mai bun exemplu în acest sens îl constituie cariile în stadiu incipient, care pot fi acoperite sau înlăturate cu uşurinţă. Pe de altă parte, dacă ele ajung să "consume" o parte importantă din dinte, acesta nu mai poate fi salvat. O altă situaţie elocventă în acest sens o reprezintă complicaţiile parodontale, de care, într-o formă sau alta, suferă 80% din populaţia ţării. Un consult preventiv, desfăşurat într-un cabinet stomatologic, te va scuti de problemele ulterioare şi de evoluţia acestei afecţiuni către probleme mai grave, cum ar fi pierderea dinţilor.

Respiraţie urât mirositoare

O altă problema cu o incidenţă destul de mare în rândul populaţiei o reprezintă halena, mult mai cunoscută sub denumirea de respiraţie urât mirositoare. Dacă simţi că suferi de acest lucru, o vizită în cabinetul stomatologic te va ajuta să descoperi şi motivul. Poate fi din cauza fumatului, a resturilor de mâncare rămase printre dinţi sau a altor afecţiuni, încă nedepistate. Eliminând cauza, vei preveni probleme mult mai grave pe termen lung, cum ar fi pierderea unuia sau a mai multor dinţi.

Acestea sunt doar două dintre situaţiile în care vizitele regulate într-un cabinet stomatologic te pot ajuta, însă există altele, numeroase, printre care preîntâmpinarea afecţiunilor gingivale. În orice caz, la fel cum cutremurele mici elimină din energia acumulată în interiorul Pământului şi scad riscul unui seism de mari magnitudini, tot la fel vizitele bianuale într-un cabinet stomatologic elimină posibilitatea unor probleme grave pe termen lung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură