(P) Cât de greu este să înveţi să te bucuri de bicicletă ca adult?

Există un mit conform căruia, dacă nu înveţi să pedalezi când eşti copil, îţi va fi mult mai greu ca adult. Această concepţie este fundamental greşită, iar ca adult te poţi bucura de mersul pe bicicletă la fel ca orice adolescent care parcurge primii săi metri pe două roţi. Există acum specialişti instructori care te pot învăţa să pedalezi fără efort şi risc, trebuie doar să îi cauţi cu încredere.

Tot ce trebuie să faci este să abordezi această "problemă" pas cu pas, lăsând la o parte temerile şi stresul, atât de comune vieţii de adult. Tot ce îţi trebuie este o bicicletă şi un spaţiu deschis pentru a exersa, precum o parcare goală sau un parc. Pe de altă parte, cu un instructor specializat nu vei avea nevoie de roţi ajutătoare :).

Iată ce trebuie să faci pentru a te bucura de avantajele unei biciclete cât mai curând:

1. Pregăteşte-ţi bicicleta!

Pentru început, reglează bicicleta astfel încât să poţi încăleca pe cadru, fără ca acesta să te jeneze (dacă te jenează în timp ce ai ambele picioare pe pământ, îţi va trebui o bicicletă de dimensiuni mai reduse). Redu apoi înălţimea şeii astfel încât să poţi încă atinge pământul cu picioarele. În acest moment, ar trebui să poţi ţine confortabil mâinile pe ghidon, atingând frânele şi schimbătoarele.

2. Exersează încălecarea/descălecarea!

Pentru a face acest lucru, înclină bicicleta înspre tine, în timp ce acţionezi ambele frâne, pentru a nu îi pierde controlul. Nu uita să acţionezi frânele şi când descaleci.

3. Obişnuieşte-te mai întâi să frânezi!

Frânarea este o aptitudine crucială, care îţi va da multă încredere în tine, înainte de a începe să mergi pe bicicletă. Pentru acest lucru, poţi începe prin a te plimba alături de bicicletă, timp în care poţi încerca frânele din când în când. Asigură-te că aplici presiune pe ambele frâne în acelaşi timp.

4. Învaţă uşor noţiunile elementare de echilibru!

Acum eşti gata să parcurgi primii metri. Totuşi, nu începe încă să pedalezi. Foloseşte mai degrabă "metoda balansului", adică fă-ţi avânt cu ambele picioare în timp ce stai pe bicicletă, la fel ca cei mici. Scopul acestui mic exerciţiu este să îţi iei avânt, după care să încerci să stai cât mai mult cu ambele picioare în aer. Odată ce înveţi să îţi păstrezi echilibrul fără a mai pune piciorul jos, eşti gata să înveţi să pedalezi. Practică acest exerciţiu până când poţi "plana" cel puţin trei secunde.

5. Deprinde-te cu noţiunile de balans şi cu direcţia privirii!

Dacă ai mai încercat până acum vehicule cu două roţi, precum trotinetele, îţi va fi uşor şi când vine vorba de biciclete. În primul rând, trebuie să îţi aţinteşti privirea mai degrabă către locul în care doreşti să ajungi, nu numai la obstacolele din imediata apropiere. Acest lucru te va ajuta să îţi menţii echilibrul şi să urmăreşti mai uşor direcţia în care priveşti.

6. Pregăteşte-te să pedalezi!

Odată ce te-ai suit în şaua unei biciclete şi ai exersat trucurile de mai sus, eşti gata de pedalat. Pentru a începe, ţine un picior pe pământ, în timp ce piciorul opus este aşezat pe pedală, pe care ai lăsat-o într-un unghi ce îţi permite să capeţi viteză. Apasă pedala cu unul dintre picioare, apoi aşează-l pe pedală şi pe celălalt, odată ce începi să te deplasezi. Vei observa rapid că, pe măsură ce pedalezi mai repede, echilibrul tău va fi mai bun. După ce ai căpătat puţină încredere, ridică uşor şaua până când piciorul tău atinge pedala în punctul de jos, fiind doar puţin îndoit de la genunchi.

Felicitări! Acum eşti gata să te bucuri de biciclete! Indiferent de vârstă, această activitate îţi va aduce foarte multe beneficii, aşa că pregăteşte-te de noul tău hobby! Alternativ, dacă eşti în căutarea unei şcoli unde poţi învăţa să faci aceste lucruri în cel mai scurt timp, alege Scoala BateSaua, unde te poţi înscrie la cursuri de iniţiere şi perfecţionare în Ştiinţa şi Tehnica Pedalatului şi Călăritului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură