Ovidiu Nicolescu (CNIPMMR): Ministerul nu a răspuns la sesizările noastre legate de impactul negativ al timbrului de mediu

CNIPMMR, conferinţă de presă. În imagine, Ovidiu Nicolescu, preşedinte
CNIPMMR, conferinţă de presă. În imagine, Ovidiu Nicolescu, preşedinte (Epoch Times România)

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, pentru Epoch Times, că deşi instituţia pe care o conduce a realizat o analiză pe care a trimis-o Ministerului Mediului în care sunt indicate efectele negative ale timbrului de mediu, nu a primit încă niciun răspuns.

“Da, deci s-a făcut o analiză, care a fost trimisă la nivelul Ministerului Mediului. Aşteptăm în continuare răspunsul. Încă nu avem niciun răspuns, dar noi aşteptăm, suntem răbdători pentru că suntem din România”, a afirmat Ovidiu Nicolescu, pentru Epoch Times.

Încă de la jumătatea lunii martie a acestui an, reprezentanţii CNIPMMR au realizat o analiză în sunt sesizate carenţele timbrului de mediu, introdus pe 15 martie.

Astfel, reprezentanţii CNIPMMR consideră că “timbrul de mediu este o formă mascată de a impune un nou bir IMM-urilor”. Consiliul a susţinut că impactul timbrului de mediu, introdus pe 15 martie, va fi unul negativ asupra mediului de afaceri şi al populaţiei.

În opinia acestora prin forma actuală a timbrului de mediu, Guvernul nu a respectat scopul anunţat iniţial cu privire la ordonanţa de urgenţă nr.9/2013, acela de a proteja mediul înconjurător prin îmbunătăţirea calităţii aerului, făcându-se aplicabil pe principiul “poluatorul plăteşte”.

Prin urmare, Consiliul Naţional a susţinut că diferenţele între normele de poluare Euro 3 / Euro 4 şi non Euro sau Euro 1 pot avea efecte grave asupra parcului auto naţional. Conform acestora, parcul auto naţional este deja învechit, iar aplicarea taxei de mediu conform noii ordonanţe va însemna comercializarea în România a unor autovehicule aduse din străinătate, maşini vechi de 10 - 15 ani.

Reprezentanţii CNIPMMR au constatat că acest timbru de mediu, care se aplică de fapt o singură dată, la momentul achiziţionării autovehiculului, nu este altceva decât vechea taxă de primă înmatriculare căreia i s-a dat o nouă denumire.

Mai mult, Consiliul Naţional pentru IMM a atras atenţia asupra faptului că această taxă a fost extinsă şi pentru autovehiculele înmatriculate înainte de 2007, care la vremea respectivă pentru acestea se plăteau alte forme de taxe (taxe vamale, etc.).

Ce soluţii a propus CNIPMMR cu privire la timbrul de mediu

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florea Pîrvu consideră o soluţie pentru contracararea efectelor negative ale timbrului de mediu, în varianta implementată în prezent, ar fi includerea acestei taxe “în consumul de carburanţi şi nu într-o taxă care să fie percepută numai în situaţia înstrăinării sau achiziţionării autovehiculului”.

"Acest timbru de mediu ar trebui să se regăsească în consumul de carburanţi şi nu într-o taxă care să fie percepută numai în situaţia înstrăinării sau achiziţionării autovehiculului, astfel încât să fie aplicabil principiul poluatorul plăteşte, adică să plătească efectiv cel care poluează prin emisii de dioxid de carbon rezultate în urma utilizării autovehiculului şi nu numai atunci când intervine transferul de proprietate. Apreciem că poluarea este strâns legată de cantitatea de combustibil achiziţionată şi consumată. Prin introducerea unei taxe în costul carburantului, statul ar încasa lunar suma reprezentând timbrul de mediu, de la fiecare utilizator al autovehiculului, pe toată perioada de viaţă. Veniturile statului ar fi astfel constante şi substanţiale. Mai mult, acest timbru de mediu ar putea fi plătit anual de poluatori pentru utilizarea autovehiculelor avându-se ca referinţă la calculul taxei capacitatea cilindrică, vechimea, eventual norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon şi tipul combustibilului", a declarat Florea Pîrvu.

O altă măsură propusă de CNIPMMR pentru aplicarea unei taxe de mediu sub o formă care să nu afecteze IMM-urile şi populaţia este modificarea Ordonanţei de Urgenţă 81/2000 privind Inspecţia Tehnică Periodică în sensul de a fi verificate anual autovehiculele care au o vechime mai mare de opt ani, pentru a se evita producerea de accidente, pentru a mări siguranţa circulaţiei pe drumurile naţionale şi nu în ultimul rând pentru protecţia mediului.

Cum se calculează timbrul de mediu

Timbrul de mediu pentru autovehicule a intrat în vigoare pe 15 martie 2013. Calcularea acestei taxe auto se va face exclusiv pe baza emisiilor de dioxid de carbon, înscrise în cartea de identitate a maşinii.

În noua formulă de calcul, timbrul de mediu pentru autovehicule menţine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 şi măreşte cotele pentru tehnologiile Euro 4 şi Euro 3, potrivit Ordonanţei de Urgenţă publicată în Monitorul Oficial. În schimb, pentru maşinile cu motorizări non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, valoarea timbrului de mediu va scădea faţă de nivelul cuantumului actual.

Cu o zi înainte de introducerea timbrului de mediu, Rovana Plumb, ministrul Mediului a estimat că nivelul încasărilor timbrului de mediu va ajunge la 700 de milioane de lei în 2013, în condiţiile în care şi restituirile vechii taxe de mediu sunt estimate la 400 de milioane de lei.

Ministrul a apreciat că suma estimată pentru restituirile vechii taxe auto de mediu este “enormă”, dar a precizat că banii vor fi restituiţi pe măsură ce se încasează noua taxă.

Ministerul Mediului preciza că taxa rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice nu va fi plătit nimic.

Rovana Plumb arăta că în cazul automobilelor cu norma de poluare Euro 5, valorile taxei sunt în medie egale, deoarece emisiile de pulberi sunt egale pentru cele două tipuri de combustibil.

Potrivit noului sistem de taxare, în cazul unui automobil Volkswagen Polo, cu motorizare de 1,5 cmc, diesel, Euro 3, fabricat în 2001, timbrul de mediu va fi de 576 euro, iar pentru acelaşi automobil, fabricat în 2000, cu aceeaşi motorizare şi nivel de poluare, dar pe benzină, timbrul va fi de 425 euro.

Pentru un autoturism Polo nou, Euro 5, cu motor de 1,2 cmc, timbrul de mediu pentru benzină va fi de 60 euro, iar pentru motorină de 36 euro.
Pentru un Ford Fiesta , fabricat din 2003, cu nivel de poluare Euro 3 şi motor de 1,4 cmc, timbrul de mediu va fi pentru diesel de 823 euro, iar pentru benzină de 933 euro.

În cazul unui Logan Sandero nou, Euro 5, cu motor de 1,2 cmc, pe benzină se va plăti un timbru de mediu în valoare de 109 euro, iar pentru un autovehicul de acelaşi tip, dar cu motorină şi motor de 75 CP se va plăti un timbru de 52 euro.

Pentru un automobil Dacia Duster nou, cu motor de 1,6 cmc, pe benzină, timbrul de mediu va fi de 269 euro, iar pentru unul cu motor diesel de 110 CP, timbrul va fi în valoare de 119 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne