Cum pot scăpa şoferii de plata timbrului de mediu, pe căi legale

Maşini pe o stradă în centrul Bucureştiului
Maşini pe o stradă în centrul Bucureştiului (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Cu toate că timbrul de mediu nu a intrat încă în vigoare, mulţi şoferi au început să consulte deja avocaţi pentru a găsi căi legale de a scăpa de această taxă, informează b365.ro.

Prin urmare, conducătorii auto pot evita efectuarea plăţii pentru timbrul de mediu invocând discriminarea. Legea le permite să evite plata timbrului de mediu, pe motiv că statul discriminează.

"Discriminarea reiese din simplul fapt că legiuitorul român, prin această lege reuşeşte să favorizeze producţia internă. Dacă se achiziţionează, să spunem, un autovehicul nou, taxa de poluare este mult mai mică", afirmă avocatul Adrian-Călin Cuculis.

O altă metodă la care au început să apeleze şoferii români pentru a evita plata timbrului de mediu este trecerea autoturismului pe numele unei persoane cu dizabilităţi, care este scutită de plata timbrului de mediu.

"Există un mecanism care s-a creat acum de a rămâne, de exemplu, maşina tot pe numele fostului proprietar. Noul proprietar cumpără maşina, circulă pe talonul vechiului proprietar cu un act în spate prin care îşi ia obligaţia că indiferent ce se întâmplă, îi plăteşte", susţine Florin Pîrvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În ciuda faptului că statul încearcă, prin obligarea şoferilor care deţin un vehicul înmatriculat în alt stat, sa îl înscrie în România în termen de 30 de zile, pentru a mai reduce din pierderile cauzate de înmatricularea maşinilor în Bulgaria, şoferii au găsit deja o soluţie şi pentru asta.

"Cei afectaţi vor fi cei care au contract de vânzare pe numele lor. Cei care circulă cu maşini înmatriculate pe numele unui cetăţean bulgar, sau pe numele unei firme din Bulgaria şi au trecut pe talon numele lor ca utilizatori sau au împuternicire nu cred că vor fi afectaţi", explică George Benţa, reprezentantul unei firme care intermediază înmatriculări.

Când va intra în vigoare timbrul de mediu

La jumătatea lunii martie va intra în vigoare timbrul de mediu. Modul de calcul al timbrului de mediu ar putea fi diferit pentru maşinile pe benzină faţă de cele pe motorină, care sunt mai poluante decât primele. Anunţul a fost făcut la începutul lunii februarie de ministrul Mediului, Rovana Plumb, care a precizat că proiectul referitor la timbru este "în faza finală de analiză".

La realizarea proiectului, vor fi avute în vedere opiniile producătorilor şi importatorilor de autoturisme, precum şi părerile unor persoane juridice şi fizice.

"Faţă de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, în momentul de faţă luăm în calcul o formulă de calcul separată pentru motoarele care utilizează benzină şi pentru cele care utilizează motorină, dat fiind faptul că motoarele diesel au un plus de particule care poluează", a declarat Plumb, fără a oferi amănunte despre noua modalitate de calcul avută în vedere de autorităţi.

Noua formulă de calcul duce la o creştere, în medie, de 10% a taxei pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi la o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro. Suma va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro, în timp ce pentru maşini Euro 5 rămâne la fel şi pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice nu se va plăti nimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură