OUG 6 trece de Senat. Bugetul statului, mai aproape de a deveni puşculiţă pentru clientela politică

Considerată de liberalul Florin Cîţu drept parte a unui jaf apocaliptic pus la cale de PSD, ordonanţa 6, cea care, potrivit Opoziţiei, va permite ministerului lui Shhaideh să administreze după plac 30 de miliarde de lei, a primit azi girul Senatului.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Senatorii au aprobat, marţi cu 65 de voturi pentru şi 39 împotriva proiectul de lege vizând aprobarea controversatei OUG 6/2017 care, potrivit opoziţiei, transformă Ministerul Dezvoltării într-o uriaşă puşculiţă de circa 30 de miliarde de lei cheltuibili "după voia ministrului Shhaideh şi după voia preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea". For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor.

Reamintim că OUG 6 şi sora ei, OUG 9 care elimină din Legea Finanţelor Publice limitele creditelor de angajament şi interdicţia de a schimba destinaţia banilor au fost considerate de Opoziţie drept la fel de grave precum Ordonanţa 13, dar cu impact economic, acestea urmând să transforme bugetul statului într-un buget pentru huzurul clientelei politice.

"Aceste ordonanţe transformă autorităţile locale în "vasali ai PSD", deoarece 30 de miliarde de lei din bani publici pentru credite de angajament pot fi luaţi oricând fără plafon şi fără sancţiune, ceea ce înseamnă dependenţa autorităţilor locale de pixul şi bună-voinţa ministrului Dezvoltării Regionale.", a declarat astăzi Raluca Turcan.

La rândul său, Traian Băsescu a criticat astăzi în plen adoptarea OUG 6, acuzând majoritatea parlamentară că scoate regulile din circulaţie şi face "PSD rules."

"Din păcate, un lucru care se declară a fi bun şi benefic este, că de obicei, stricat prin prevederi care să favorizeze clientela politică. Este stilul PSD dintotdeauna. (...) Scoateţi regulile din circulaţie şi faceţi PSD rules. Mai mult decât atât, pentru un an, abrogaţi sau suspendaţi limitarea cheltuielilor ce pot fi angajate în 2017. Din nou, o prevedere care vă face profund compatibili cu DNA. (...) Lăsaţi primarii ca după ce au un buget aprobat să facă ce vor cu bugetul şi suspendaţi şi obligaţia de a respecta bugetul aprobat pentru un an de zile. Această OUG, în opinia mea, este utilă pentru dezvoltare, dar faptul că întotdeauna ţineţi să introduceţi câteva lucruri în neregulă, câteva derogări de la lege, face necredibil documentul şi face pe oricine îl citeşte să constate că de fapt, din nou, suntem în faţa unei ordonanţe destinate clientelei politice. Din acest motiv, PMP va vota împotriva acestei legi de aprobare a ordonanţei", a afirmat Băsescu, citat de Agerpres.

În replică, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a ţinut să declare că ordonanţa aduce resurse financiare pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea unor unităţi de învăţământ, spitale, asigurând, totodată, continuarea unor investiţii de dezvoltare locală deja demarate.

La rândul său, liberalul Cîţu a anunţat că liberalii vor vota atât împotriva adoptării OUG 6/2017, cât şi împotriva OUG 9/2017 în momentul în care aceasta din urmă va ajunge în atenţia plenului Senatului.

Reamintim că potrivit lui Cîţu, ordonanţele 6 şi 9 sunt parte a unui jaf apocaliptic pus la cale de PSD. Adică se elimină răspunderea penală în privinţa abuzului în cheltuirea bugetelor publice locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne