Oroare în Chile. Reţea care fura nou-născuţi - desconspirată. Preoţi, doctori, asistenţi şi avocaţi

Preoţi implicaţi într-o reţea care fura nou-născuţii de la mamele necăsătorite
Preoţi implicaţi într-o reţea care fura nou-născuţii de la mamele necăsătorite (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Liderii Bisericii Catolice au recunoscut că ştiau despre un sistem în care mamele singure erau presate să renunţe la nou-născuţii lor pentru ca aceştia să fie daţi spre adopţie. Biserica Catolică din Chile este în curs de investigare după ce mai mulţi preoţi au fost acuzaţi că au jucat un rol central într-o reţea care fura nou-născuţii de la mamele necăsătorite, scrie joi The Guardian.

Anchetatorii investighează acum zeci de astfel de cazuri în care femeile necăsătorite, care au rămas însărcinate, au fost presate de preoţi să renunţe la copilul lor pentru a-l da spre adopţie. Cele care au refuzat, au fost anesteziate la naştere şi, la trezire, li s-a spus că, din păcate, copilul lor şi-a pierdut viaţa. Copiii sănătoşi erau luaţi de lângă mamele lor biologice şi daţi cuplurilor căsătorite pentru ca aceştia să fie crescuţi în familiile "tradiţionale" catolice.

Liderii Bisericii recunosc acum că ştiau de reţea de cel puţin 10 ani. Spre deosebire de Spania şi Argentina, unde erau furaţi doar copii din familiile considerate a fi prea sărace sau prea nepotrivite pentru a-i creşte bine, motivaţia reţelei din Chile era protejarea reputaţia familiilor bune de proasta reputaţie cu care venea o sarcină în afara căsătoriei.

Cele mai multe cazuri investigate acum datează din anii 1970 şi 1980, dar unele au fost raportate şi în 2005.

Agenţia de protecţie a copilului din Chile, Sername, a deschis acum o anchetă şi lucrează cu detectivii pentru a determina cât de mulţi copii sunt implicaţi. Documentele din ancheta Sername descrie modul în care rudele era făcute să creadă că le-a murit copilul.

Un bine-cunoscut fotograf chilian pe nume Matias Troncoso, în vârstă de 33 de ani, a fost un astfel de copil. Troncoso a ştiut întotdeauna că a fost adoptat, dar când a început să pună întrebări despre mama lui biologică, răspunsurile pe care le-a primit nu prea s-au legat. Naşterea să nu a fost înregistrată decât atunci când avea şase ani şi clinica unde a fost născut a refuzat să îi arate registrele. Doctorul care a ajutat la naşterea lui îşi pierdea memoria, dar Troncoso a strâns suficiente detalii pentru a începe să suspecteze că ceva nu era în regulă.

Luna trecută, suspiciunile sale au fost confirmate fost atunci când site-ul chilian de ştiri de investigaţie Ciper a raportat despre aceste cazuri. Într-o serie de articole online, reporterii au depistat şi documentat o reţea subterană de familii bogate, ginecologi, asistenţi sociali, avocaţi şi, în centrul reţelei, Gerardo Joannon, un preot popular şi gregar.

Troncoso, care a ajuns unicul fiu al unei familii bogate, nu a avut decât cuvinte de laudă pentru părinţii lui adoptivi, care nu i-au ascuns niciodată faptul că este adoptat. Dar el a fost extrem de critic cu privire la rolul jucat de biserică: "Ei au ţinut înmormântări cu sicrie goale".

Părintele Joannon a recunoscut că a lucrat împreună cu 10 medici care au ajutat la coordonarea adopţiilor. "O femeie tânără, singură, care are un copil este privită foarte prost. Nu aş spune că le distrugea viaţa, dar pe acolo. Nimeni nu ar fi vrut să se căsătorească cu ele", a declarat acesta atunci când s-a confruntat cu reporterii de la Ciper în luna martie.

Părintele Joannon insistă că a participat doar la adopţiile în care mama biologică era de acord să-şi "doneze" copilul unei alte familii. Dar cel puţin o mamă a declarat că el a presat-o să renunţe la copilul ei şi susţine că atunci când a refuzat, acesta a participat la dispariţia fiicei ei nou-născute. O a doua mamă a relatat că Joannon a urmărit-o prin maternitate, făcând presiuni asupra ei să îi cedeze copilul.

Se presupune că mulţi alţi preoţi sunt implicaţi în reţea, dar nu au fost încă publicate alte nume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe