Orice pentru putere: povestea adevărată a dictatorului chinez Jiang Zemin: Capitolul 21 (2)

Capitolul 21
Capitolul 21 (Luis Novaes / Epoch Times)

3. Cel mai mare efort de a face justiţie în materie de drepturile omului de după Cel de-al Doilea Război Mondial

Deşi Jiang era dispus să plătească orice preţ pentru a opri procesele împotriva sa, acestea începuseră să curgă în număr mare în jurul lumii. Până în iunie 2005 au fost intentate cincisprezece procese împotriva lui Jiang. Dacă socotim şi procesele împotriva asociaţilor lui Jiang, au fost depuse cel puţin patruzeci şi şapte procese, astfel că iniţiativa a devenit cea mai mare campanie internaţională de drepturile omului de după Cel de-al Doilea Război Mondial.

Aceste procese au câştigat sprijinul mai multor avocaţi renumiţi şi experţi de nivel mondial.

În Germania, un avocat eminent specializat în drept penal, Wolfgang Kaleck, care l-a adus în justiţie pe fostul dictator al Argentinei, a ajutat aderenţii Falun Gong în noiembrie 2003 să-l pună sub acuzare oficial pe Jiang Zemin, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi tortură, comise în timpul suprimării Falun Gong.

În Belgia, avocatul de renume internaţional în materie de drepturile omului, Georges Henri Beauthier, a depus acţiunea de urmărire penală împotriva lui Jiang, în numele adepţilor Falun Gong. El devenise faimos pentru procesul deschis fostului dictator chilian Augusto Pinochet.

În Australia, planul artistei Zhang Cuiying de a-l da în judecată pe Jiang a primit sprijin din partea lui Geoffrey Robertson, proeminent avocat pentru drepturile omului şi preşedinte al Tribunalului Special pentru Sierra Leone.

Profesorul Alan Dershowitz de la Harvard Law School, care pe vremuri a furnizat sfaturi pentru crearea dreptului penal chinez, consideră că Jiang Zemin nu ar trebui să beneficieze de imunitate ca şef al statului. El a subliniat că un şef de stat care a emis un ordin care a dus la acţiuni de genocid şi a avut controlul asupra situaţiei, nu se poate sustrage pur si simplu instanţei doar în baza faptului că a fost şef de stat. Dershowitz a demonstrat cazul lui Milosevic, fostul dictator iugoslav, care a ajuns la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, deşi era şef de stat. Dacă Hitler ar fi fost în viaţă în timpul procesului de la Nuremberg, el ar fi fost, de asemenea, judecat ca şef de stat [5], a arătat Dershowitz.

Avocatul american pentru drepturile omului, Morton Sklar, spunea: "crimele de tortură şi genocid comise de Jiang nu încălca numai dreptul american şi internaţional, dar, de asemenea, legea chineză. Astfel că procesele împotriva lui Jiang intenţionează să pedepsească crimele sale personale. Aceste acţiuni pot fi considerate ca fiind parte a mişcării internaţionale de respectare a drepturilor omului. Procesele stabilesc o bază de aplicare la nivel mondial, arătând că orice oficial care comite crime grave în materie de drepturile omului, precum tortura sau genocidul, trebuie să poarte răspunderea penală şi civilă "[6].

4. Un avocat atras de Socrate

Grupul de avocaţi care încearcă să-l aducă în faţa justiţiei pe Jiang Zemin include o mulţime de specialişti. Ce i-a adus împreună pe aceşti avocaţi? Există unele poveşti mai puţin cunoscute în spatele constituirii grupului. Mai jos vom cita doar un exemplu.

Terri Marsh, avocat în procesul împotriva lui Jiang Zemin în Chicago, a obţinut câteva diplome. Teza ei de doctorat a fost despre Socrate. Terri Marsh cunoaşte greaca şi latina, şi chiar dialectul pali.

După obţinerea doctoratului, Terri a predat la Universitatea San Diego din California, în principal literatură clasică comparată. Cursurile sale erau axate pe Socrate, St. Augustin, Homer şi femeile Grecii antice. Trăia la doar două minute de ocean. Viaţa ei era confortabilă, relaxată şi fără griji.

Cu toate acestea, viaţa lui Terri nu părea împlinita. A început să studieze dreptul şi politica. După ce a ezitat mai mulţi ani, a ales până la urmă domeniul juridic, dar nu era destul de hotărâtă dacă să continue să predea sau să urmeze facultatea de drept.

Pe 4 iunie 1989 a urmărit la televizor un documentar despre decimarea studenţilor din China cu tancurile şi măcelărirea lor de către soldaţi pe strada Changan (adiacentă Pieţei Tiananmen). Cu lacrimi în ochi, s-a gândit: "Ce poate face un profesor atunci când studenţii sunt ucişi?" A sperat că într-o zi ar putea ajuta şi proteja oamenii nevinovaţi. În acea zi Terri Marsh s-a hotărât să urmeze cursurile facultăţii de drept. A acceptat o ofertă de admitere la facultatea de drept şi a pornit la drum în noua sa viaţă.

Terri a început să-l studieze pe Socrate, deoarece s-a simţit profund atrasă de înţelepciunea socratică. În Grecia antică, oamenii buni ("agathos"), aveau un statut social ridicat. Cei care învingeau cel mai mare număr de inamici erau consideraţi cei mai buni oameni. Conceptele de morală şi de obţinere a puterii erau total amestecate. Oamenii cu cea mai mare putere erau consideraţi cei mai buni. Poporul grec pur si simplu n-a putut dezvolta noţiunea de etică, acesta fiind un considerat un atribut pentru cei slabi şi femei. Contribuţia lui Socrate a fost aceea de a introduce în atenţia filozofilor diferenţa dintre morală şi reputaţie, statut social, avere şi capacitatea de a domina. În învăţăturile lui Socrate, acesta afirma că fiinţele umane au o dispoziţie naturală şi caracteristici divine şi aceste lucruri alcătuiesc o persoană adevărată. Dacă rămânem credincioşi sinelui nostru adevărat, a spus el, atunci putem deveni fiinţe umane mai bune.

În cercurile academice occidentale, Socrate este considerat fondatorul eticii şi filozofiei. Conceptul său de etică nu se baza pe statut, rang, avere, sau reputaţie, ci mai degrabă pe transcendenţa morală, pe o înţelegere a sinelui prin observarea neajunsurilor proprii şi prin găsirea naturii adevărate a sinelui. El a predat folosind o metodă de a pune întrebări şi a răspunde la întrebări, pe care generaţiile ulterioare au numit-o "metoda socratică". Socrate a fost sărac şi aspectul său era comun. El n-avea o ţinută magnifică, dar poseda o înţelepciune remarcabilă.

Deşi grecii de rând acceptau pe scară largă învăţăturile lui Socrate, la momentul respectiv eşalonul superior al societăţii din Atena a început să se teamă şi să-l invidieze de filozof. În cele din urmă, Socrate a fost oficial acuzat de otrăvirea minţilor tinerilor din Atena "prin publicarea de blasfemii şi propagarea unor Zei diferiţi de cei cărora li se închina Atena. A fost condamnat şi obligat să se sinucidă bând cucută.

În conversaţia cu cel mai renumit elev al său, Platon, Socrate a răspuns la toate acuzaţiile împotriva sa, spunând că dacă i se va propune exilul, cu condiţia interdicţiei de a mai preda, va răspunde: „Oameni ai Atenei, vă onorez şi vă iubesc, dar îl ascult pe Dumnezeu şi nu pe voi; atâta timp cât am viaţă şi putere, nu voi înceta să predau filosofie, încercând să conving pe toţi cei cu care mă întâlnesc, spunându-le: O, prietene, de ce ţie, cetăţean al marelui şi puternicului oraş Atena, îţi pasă atât de mult de câştigarea banilor, onoarei şi reputaţiei, şi atât de puţin de înţelepciune şi adevăr şi îmbunătăţirea sufletului, la care nu te gândeşti niciodată? Nu îţi este ruşine de acest lucru?" ... fie că mă achitaţi fie că nu; orice aţi face, ştiu că nu îmi voi schimba căile niciodată, chiar dacă va trebui să mor de multe ori” [7].

Atunci când Terri a citit un eseu intitulat "Unele gânduri ale mele", scris de dl. Li Hongzhi, fondatorul Falun Gong, lacrimile i-au umplut ochii: "Doamne! Este ca şi cum aceste două texte sunt scrise de aceeaşi persoană. Sunt atât de asemănătoare! De ce trebuie să se repete istoria în acest fel? De ce nu acceptă oamenii lecţiile istorice pentru a nu mai repeta tragedia lui Socrate? Dr. Marsh a decis să-l dea în judecată pe Jiang Zemin, în numele Falun Gong.

5. O organizaţie civilă cu un curaj uluitor: „Coaliţia Globală de aducere a lui Jiang Zemin în justiţie”

În afara celor menţionaţi mai sus, un alt grup de oameni a lansat o iniţiativă de a-l "aduce în justiţie" pe Jiang într-un sens filozofic. Ei s-au adunat în locuri publice, punând în scenă "Procese ale lui Jiang Zemin".

Pe 30 septembrie 2003, „Coaliţia globală a aducere a lui Jiang în justiţie”, o organizaţie iniţiată şi sponsorizată de peste optzeci de grupuri şi persoane fizice din Europa, America, Asia şi Australia, a susţinut o conferinţă de presă pentru a-şi anunţa înfiinţarea. Obiectivul coaliţiei este de a mobiliza toate forţele de justiţie pentru a expune crimele lui Jiang Zemin împotriva umanităţii, aducându-l în faţa unei instanţe de conştiinţă şi moralitate şi în faţa unei instanţe obişnuite de judecată. Judecata care se face în inima oamenilor este cea mai dreaptă. Faptul că organizaţia a cerut publicului să "judece" un astfel de dictator într-o instanţa de moralitate a necesitat mult curaj. Constituirea coaliţiei semnifică intrarea campaniei de condamnare a lui Jiang Zemin într-o nouă etapă.

Un comentator de pe internet a notat: "Inimile oamenilor sunt instanţa autentică şi cel mai corect judecător, cele mai puternice lucruri care asigură justiţia socială. Judecata din inima oamenilor este cea mai riguroasă". Jiang nu s-a aşteptat niciodată să se confrunte cu un astfel de proces moral de scară largă, înainte de a-şi da postul în primire... Probabil niciun alt dictator n-a mai avut parte vreodată de ceva similar în istorie. Jiang ura aceste lucruri, dar nu putea face nimic cu privire la asta.

6. Fondarea Organizaţiei Mondiale pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong

În ianuarie 2003, a fost fondată în Statele Unite ale Americii o organizaţie internaţională pe linie de drepturile omului numită Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei Falun Gong (WOIPFG). Organizaţia şi-a înfiinţat filiale în America de Nord, Europa, Asia şi Australia. Organizaţia s-a dedicat cercetării tuturor persoanelor şi organizaţiilor implicate în persecuţia împotriva Falun Gong, adunând dovezi despre persecuţie atât în interiorul cât şi în afara Chinei. Organizaţia colaborează îndeaproape cu fiecare guvern şi cu agenţiile internaţionale de profil. Speranţa sa este de a crea un "Tribunal Special” pentru aducerea în faţa justiţiei a cazurilor de persecuţie împotriva Falun Gong iniţiate de PCC. În acelaşi timp se doreşte un proces cuprinzător şi istoric al criminalilor responsabili pentru lansarea genocidului. Programul este considerat de mulţi drept cel mai ambiţios şi de cea mai mare anvergură din istorie.

Purtătorul de cuvânt al WOIPFG a indicat faptul că organizaţia va colabora cu organele internaţionale de justiţie pentru a investiga – pe scară largă, temeinic şi sistematic, toate cazurile de comportament infracţional a persoanelor fizice, instituţiilor şi organizaţiilor implicate în reprimarea Falun Gong. De la înfiinţarea sa, WOIPFG a lansat multe rapoarte de investigaţii.

7. Funcţionari superiori PCC găsiţi vinovaţi

Pe lângă Jiang, adepţii săi au fost, de asemenea, acţionaţi în justiţie în alte ţări. Mulţi dintre ei au fost daţi în judecată pe când se aflau în vizite oficiale cu delegaţii PCC. În acest sens, merită spus că numai cei care se fac vinovaţi de încălcări ale drepturilor omului au fost daţi în judecată. Alţi membri nevinovaţi, sau cei care nu s-au implicat activ în persecuţie nu au fost vizaţi.

După anul 2000, instanţele locale americane au început să emită hotărâri judecătoreşti în favoarea Falun Gong, una după alta.

Primul oficial PCC care a fost dat în judecată şi găsit vinovat: Zhao Zhifei

Zhao Zhifei, director adjunct al Departamentului de Poliţie din provincia Hubei şi director adjunct al Biroului 610 al provinciei, a fost primul oficial PCC dat în judecată. Biroul 610 este o agenţie specială care se ocupă numai de suprimarea Falun Gong.

Atunci când vizita SUA în iulie 2001, Zhao Zhifei a primit o citaţie pentru a se prezenta la tribunal pe când se afla într-un hotel din Manhattan. Era acuzat de persecutarea aderenţilor Falun Gong din provincia Hubei, crimă, tortură, crime împotriva umanităţii şi crime care încălcau convenţiile internaţionale privind drepturile omului. El a pus două întrebări atunci când a primit citaţia. Prima întrebare a fost, "Ce este aceasta?" După ce i s-a explicat, a doua întrebare a lui a fost: "Mai pot ieşi din SUA?" Era nervos şi speriat. După obţinerea răspunsului afirmativ, pe Zhao Zhifei nu l-au mai interesat obiective turistice. Şi-a terminat rapid vizita, revenind a doua zi în China. De atunci, n-a mai pus vreodată piciorul în America.

Pe 21 decembrie 2001, un judecător al Curţii Federale din New York a dat o hotărâre împotriva lui Zhao Zhifei, prin care acesta era considerat vinovat de uciderea şi maltratarea unor practicanţi Falun Gong şi de încălcarea unor legi federale americane în conformitate cu Legea privind Protecţia Victimelor Torturii.

Liu Qi, primarul Beijingului şi Xia Deren, guvernator adjunct al provinciei Liaoning, sunt găsiţi vinovaţi

Pe 7 februarie 2002, Liu Qi, primarul Beijing-ului şi preşedinte al Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice (BOCOG), a fost citat în faţa unui tribunal districtual din San Francisco, în momentul în care participa la Jocurile Olimpice de Iarnă din Salt Lake City. Liu era acuzat că a permis ofiţerilor de poliţie din Beijing să pună în aplicare o persecuţie sistematică împotriva adepţilor Falun Gong. Şase adepţi care au fost bătuţi grav şi torturaţi în Beijing, l-au dat în judecată pe Liu Qi. El a fost acuzat de crime prin tortură; tratamente inumane sau degradante; detenţie arbitrară, crime împotriva umanităţii şi interzicerea libertăţii de credinţă. Un alt inculpat, în acelaşi proces, a fost Xia Deren, guvernator adjunct al provinciei Liaoning.

Pe 11 iunie 2003, Edward Chen, judecător din San Francisco, a decis că Liu Qi şi Xia Deren sunt vinovaţi şi că nu beneficiază de imunitate diplomatică.

Hotărârea a fost trimisă unui judecător de nivel mai înalt pentru examinare şi aprobare. După un an de deliberare, pe 8 decembrie 2004, Wilkin, judecător la un tribunal federal din San Francisco, a susţinut hotărârea. El l-a găsit pe Liu Qi vinovat şi a declarat că acesta poartă responsabilitatea pentru tortură şi crime împotriva umanităţii în suprimarea Falun Gong, crime care au fost comise de ofiţerii de poliţie aflaţi sub conducerea sa. [8] Decizia afirma că legislaţia Statelor Unite va pedepsi orice oficial, indiferent de rang, în cazul în care comite crime împotriva umanităţii.

Pan Xichun: primul diplomat PCC care a pierdut un proces cu Falun Gong, dispare

Pentru a implementa politica lui Jiang Zemin de persecuţie în afara Chinei, Pan Xinchun, consul general adjunct în Toronto, a publicat o scrisoare într-un ziar local, în care îl ataca pe Joel Chipkar, om de afaceri şi purtător de cuvânt al Falun Gong din Toronto.

În august 2003, Joel Chipkar i-a intentat un proces la Tribunalul Superior din Ontario, acuzându-l pe Xinchun de calomnie. Chipkar a scos în evidenţă faptul că articolul lui Pan folosea expresii precum "scop ascuns", "motive ascunse", "cult sinistru", etc, care sunt cuvintele tipice folosite de către autorităţile chineze pentru a calomnia Falun Gong. Chipkar menţiona: "comportamentul oficialului chinez şi incitarea la ură este o bătaie de joc la adresa valorilor canadiene şi a drepturilor de care beneficiem prin Declaraţia drepturilor omului".

Pan Xinchun credea cu naivitate că toţi consulii Ambasadei Chinei au dreptul la imunitate, indiferent ceea ce fac. Aşa că a refuzat să accepte documentele legale de mai multe ori, pentru ca ulterior să fie găsit vinovat în lipsă.

Pe 3 februarie 2004, Pan Xinchun a fost declarat vinovat de Tribunalul Superior din Ontario, şi i s-a ordonat să plătească o mie de dolari canadieni - amendă simbolică - şi zece mii de dolari canadieni cheltuieli de judecată. Chipkar a cerut doar o mie de dolari, deoarece a vrut să indice în mod explicit că-l aduce pe Pan Xinchun în justiţie pentru principii şi nu pentru bani.

Pentru a extinde persecuţia împotriva Falun Gong în întreaga lume, Jiang a insuflat o concepţie greşită personalului ambasadelor şi consulatelor chineze: "Toţi consulii chinezi au dreptul la imunitate, indiferent ce fac". Dar condamnarea lui Pan Xinchun pe 3 februarie a demonstrat contrariul.

Pe 14 iulie 2004, deoarece Pan Xinchun a refuzat să plătească amenda, Tribunalul Superior Ontario a emis o hotărâre de poprire pe bunurile personale ale lui Pan Xinchun din Banca Chinei, care are filiale în Canada. Pe 16 noiembrie 2004, instanţa l-a citat pe Pan şi a efectuat un audit, cerându-i să explice statutul său şi să indice motivul pentru ignorarea plăţii amenzii. Instanţa, de asemenea, i-a cerut să depună jurământ în tribunal. Pan nu s-a prezentat în instanţă. Mai târziu, oficialii Ministerului Afacerilor Externe canadian au confirmat că Pan fugise din Canada şi se ascundea în China.

Joel Chipkar a depus o cerere oficială pe 16 noiembrie 2004, prin avocatul său Pierre Pettigrew, cerând Ministrului Afacerilor Externe ca Pan Xinchun să fie declarat persona non grata.

Pan Xinchun şi-a distrus cariera executând orbeşte ordinele lui Jiang Zemin pentru a defăima Falun Gong.

Acesta a fost primul caz din lume în care un diplomat chinez a fost adus în justiţie în numele practicanţilor Falun Gong şi a fost, de asemenea, primul caz în care un diplomat chinez a fost declarat vinovat de o instanţă occidentală pentru incitare la ură împotriva Falun Gong.

Luo Gan se confrunta cu o serie de procese

Ca secretar al Comitetului Politic şi Judiciar al PCC, şef al Biroului 610, şi membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, Luo Gan a depus multe eforturi pentru a implementa politicile de genocid ale lui Jiang împotriva Falun Gong.

Luo Gan a încercat să incite la persecuţie împotriva Falun Gong, chiar înainte de 1999. El a organizat presupusul incident de "auto-incendiere" din Piaţa Tiananmen cu scopul de a induce în eroare poporul chinez, care nu cunoştea faptele, într-un moment în care Jiang Zemin nu mai era în măsură să susţină represiunea. Oriunde se deplasa Luo Gan, avea loc o escaladare a persecuţiei. Moartea dnei Gao Rongrong, intens mediatizată pe internet la vremea ei, este direct legată de Luo Gan. Gao Rongrong, o funcţionară în departamentul financiar al Academiei de Arte Frumoase din oraşul Shenyang, provincia Liaoning, a fost supusă torturilor şi şocurilor electrice timp de 6 - 7 ore succesiv, în lagărul de muncă forţată Longshan. Drept rezultat, faţa ei a fost desfigurată. Mai târziu Gao Rongrong a fost eliberată din arest cu ajutorul aderenţilor Falun Gong, dar Luo Gan a emis un ordin personal de re-arestare şi pedepsire a ei. Gao Rongrong, care era extrem de slăbită la acel moment, a fost răpită din nou şi dusă la infamul lagăr de muncă forţată Masanjia. Pe 16 iunie 2005, după ce a trecut prin tot felul de torturi barbare, Rongrong a murit la vârsta de treizeci şi şapte de ani.

Din august 2003 până în aprilie 2005, Luo Gan a fost acuzat de genocid şi tortură de paisprezece ori. El a fost dat în judecată în Belgia, Finlanda, Armenia, Moldova, Islanda, Spania, Taiwan, Germania, Coreea, Canada, Chile, Bolivia, Peru şi Japonia.

Începând cu 7 septembrie 2003, Luo Gan a vizitat patru ţări europene şi asiatice: Islanda, Finlanda, Armenia şi Moldova. În timpul acestor vizite, el a fost dat în judecată oriunde a pus piciorul, stabilind un record: acela de a fi dat în judecată în fiecare ţară vizitată. El a devenit oficialul PCC care s-a confruntat cu cele mai multe urmăriri penale în timpul unei singure călătorii. De asemenea, în afară de Jiang, împotriva lui s-au deschis cele mai multe urmăriri penale.

Rolul de conducător al Biroului 610 al lui Luo Gan şi faptele îngrozitoare pe care le-a comis în materie de drepturile omului i-au făcut pe oameni să-l compare cu un lider al Gestapo-ului. În Europa, care s-a confruntat cu două războaie mondiale, oamenii prin natura lor dispreţuiesc acest tip de persoane. Acolo, reputaţia lui Luo Gan este la cele mai scăzute cote.

Cu o zi înainte de sosirea lui Luo Gan în Finlanda, pe prima pagină şi pe pagina de ştiri internaţionale a cotidianului Capital a fost publicat un articol cu privire la vizita lui Luo Gan în Finlanda şi un articol privind numeroasele acuzaţii aduse de Falun Gong înalţilor oficiali chinezi. Poporul finlandez a transmis, prin intermediul mass-media şi diverselor publicaţii, vizitatorului chinez, cu o istorie groaznică în materie de drepturile omului, că este "nedorit". Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Externe din Finlanda au explicat de mai multe ori că Luo Gan se află acolo într-o vizită particulară şi nu la invitaţia guvernului. Cele 2 instituţii nu au dorit ca numele lor să apară asociat cu o astfel de persoană.

Populaţia din Islanda a protestat public prin intermediul mass-media înainte de vizita lui Luo Gan. Una dintre întrebările valide apărute în articole suna astfel: "Ce caută un astfel de torţionar în Europa?" Dar oficialii islandezi au precizat că Luo Gan fusese cel care solicitase o invitaţie, iar guvernul islandez a fost prins cu garda jos. Gudrun Erlendsdottir, preşedinte al Curţii Supreme islandeze, chiar a comentat la TV, "El (Luo Gan) a solicitat personal să se întâlnească cu preşedintele Înaltei Curţi. Dar n-am realizat de ce a vrut să vorbească cu mine şi ce ar avea de vorbit". După ce fundalul său dezgustător a fost expus, Luo Gan fierbea de furie.

Pur si simplu nimeni nu aprobă o persoană lipsită de integritate. Chiar şi în mica republică a Moldovei, un ziar local bine-cunoscut a publicat un articol mare legat de Luo Gan şi Voronin: "Preşedintele Republicii Moldova salută un prieten criminal". [9]


[1] "Beijing Jiang Şu Yi Yi Liang Si Yuangao Panxing" (Procesul împotriva lui Jiang Zemin: un reclamant mort, altul închis). Dajiyuan, 4 ianuarie 2005. http://www.epochtimes.com/gb/5/1/4/n769403.htm.

[2] John Pomfret, "Beijing-ul tulburat din străinătate; Fondatorul Falun Gong din New York conduce o campanie de protest" The Washington Post. 9 martie 2001, pagina A 01

[3] "Primarul oraşului Chicago şi consiliul municipal votează în unanimitate rezoluţia pentru susţinerea Falun Gong," Clearwisdom.net. 8 noiembrie 2002. http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2002/11/8/28544.html.

[4] "Citaţia lui Jiang Zemin în tribunal şochează guvernul chinez; funcţionarii încearcă să găsească modalităţi de scăpare" Clearwisdom.net, 15 aprilie 2003. http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2003/4/15/34542.html.

[5] Ping Gong. "Yi Qi De Bei Lishi Mingji Susongan" (un proces care va rămâne în istorie). Dajiyuan, 20 mai 2004. http://www.epochtimes.com/gb/4/5/20/n544288.htm.

[6] Wang Lulu. "Mei Falu Jiaoshou: Şu Jiang An Shi Shijie Renquan Yundong Yibufen (Profesor de drept american: procesul împotriva lui Jiang este o parte a Mişcării Internaţionale pentru Drepturile Omului). Dajiyuan, 11 august, 2003. http://www.epochtimes.com/b5/3/8/11/n357195.htm.

[7] Traducere de Benjamin Jowett.

[8] "Tribunal american susţine vinovăţia secretarului partidului din Beijing, Liu Qi, pentru crime prin tortură" Clearwisdom.net, 18 decembrie 2004.. http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2004/12/19/55732.html.

[9] Li Hua. "Luo Gan a Zao Fang Ou Lianhuan Qisu (Luo Gan adus în justiţie în timpul vizitei în Europa). Dajiyuan, 20 septembrie 2003. http://www.epochtimes.com/gb/3/9/20/n379378.htm.

va urma...

(Copyright © 2005 The Epoch Times)

Înapoi la Cuprins

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii