Orhideea porumbel sau floarea îngerului

Orhideea Floarea îngerului
Orhideea Floarea îngerului (Youtube.com)

Potrivit experţilor, există peste 1.200 de specii de orhidee foarte frumoase, cu o bogată paletă coloristică şi diverse forme care mai de care mai atrăgătoare şi gingaşe, creând adevărate tablouri ale naturii. Dintre toate acestea, ne vom opri la o specie mai rară, o apariţie ce atrage atenţia prin forma unui porumbel fascinant.

Această superbă orhidee - cu numele ştiinţific „Peristeria elata" (Porumbelul cu aripi), numită şi „Floarea îngerului" - este o plantă originară din America Centrală şi se găseşte în Panama, precum şi în zone din Columbia, Brazilia, Venezuela şi Ecuador.

Orhideea porumbel (Peristeria elata)
Orhideea porumbel (Peristeria elata) (Youtube.com)

Este o plantă terestră cu frunze cărnoase, având bulbi ovali ce ajung la 12 cm înălţime, alungite şi cu patru frunze ce ajung la un metru lungime şi 15 cm lăţime. Produce între 4 până la 12 flori de culoarea fildeşului, alb intens, cu picouri violet şi pistil galben. Florile sunt împodobite în centru cu un porumbel bine definit şi are un miros similar berii.

Această orhidee creşte în păduri umede la înălţimi de până la 1.000 de metri deasupra nivelului mării, dar a fost găsită şi în unele zone din provinciile centrale din Herrera şi Veraguas din Panama. Perioada de înflorire are loc la sfârşitul lunii iunie şi durează până în luna noiembrie, iar planta trebuie să aştepte 5 ani pentru a ajunge la această performanţă.

Orhideea porumbel (Peristeria elata)
Orhideea porumbel (Peristeria elata) (Youtube.com)

Excelând în frumuseţe, a ajuns să fie ţinta explorării excesive şi de aceea vânzarea acesteia este reglementată de Ministerul Mediului din Panama. Planta este inclusă în Anexa I a Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii de faună şi floră sălbatică pe cale de dispariţie, printre speciile cu cel mai mare grad de extincţie, fiind în acelaşi timp inclusă în lista plantelor pe cale de dispariţie, potrivit Tratatului de la Washington.

Pe 21 ocrombrie 1980, Adunarea Naţională din Panama a declarat-o floarea naţională. O fermă din apropierea capitalei a plantat 5.000 de plante de Peristeria elata, pentru a putea să perpetueze şi păstreze această floare. În urmă cu câţiva ani, experţii în materie din Taiwan au dezvoltat un program pentru recuperarea acestei frumoase orhidee, în timp ce autorităţile din Panama încearcă să folosească planta doar în expoziţii, nu şi pentru vânzare. Planta este atât de delicată că nu poate fi udată cu apă potabilă, deoarece are clor, ci doar cu apă de ploaie. În Panama există un târg special de orhidee în provincia Herrera, pentru Peristeria Elata, având în vedere simbolismul ei.

Orhideea porumbel este o operă de artă a naturii ce impresionează prin culoare, apariţie, frumuseţe şi gingăşie.