Orban, somat să-l demită pe secretarul de stat din MAI acuzat de plagiat. Reacţia Emiliei Şercan

Bogdan Despescu
Bogdan Despescu (Realitatea.net)

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Centrul pentru Resurse Civice, Centrul Raţiu pentru Democraţie, Consiliul Tineretului din România şi Societatea Academică din România i-au solicitat premierului Ludovic Orban să-l demită pe chestorul Bogdan Despescu din funcţia de secretar de stat al Ministerului de Interne, în urma scandalului de plagiat în care este implicat.

Organizaţiile reamintesc, potrivit scrisorii deschise citate de Agerpres, că în programul votat în Parlament care i-a adus la guvernare pe liberali, două măsuri vizau "recredibilizarea studiilor doctorale şi dezvoltarea activităţilor de cercetare prin implicarea specialiştilor din ţară şi din străinătate pentru eliminarea culturii plagiatului şi creşterea calităţii, conform standardelor internaţionale", respectiv "demararea imediată a evaluării şcolilor doctorale, pe baza metodologiei agreate cu ARACIS şi Consiliul Naţional al Rectorilor".

"Săptămâna trecută, colega noastră Emilia Şercan a publicat o analiză în Pressone prin care a demonstrat cum numărul 2 din Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, numit chiar de dumneavoastră prin Decizia 471 din 29 noiembrie 2019, a plagiat peste 150 de pagini din teza sa de doctorat. Recordul lui Despescu este cvadruplul plagiat, fostul şef al poliţiştilor din România stabilind performanţa academică de a plagia de patru ori, în pagini diferite ale tezei sale, acelaşi segment de text dintr-un studiu al Societăţii Academice din România", se arată în document.

În acest context, cele cinci organizaţii îi solicită premierului României să îl demită pe Despescu din funcţia de secretar de stat al MAI.

"Fiecare zi care trece cu Bogdan Despescu la vârful MAI înseamnă bani publici irosiţi plătiţi pentru sporul de doctorat pe care îl primeşte pentru lucrarea sa plagiată. De asemenea, vă rugăm să luaţi măsuri concrete pentru oprirea fabricii de impostură din universităţi. Un punct de plecare pot fi recomandările noastre din Raportul integrităţii universitare din România, document conceput şi lansat ca urmare a eforturilor Coaliţiei pentru Universităţi Curate (CUC). În acest sens, semnatarii prezentei ne exprimăm disponibilitatea de a participa la o discuţie radicală şi necesară despre cum putem pune capăt fenomenului diplomelor false şi automat să aducem mai multă integritate în mediul academic, de preferat împreună cu doamna ministru al Educaţiei şi Cercetării şi domnul preşedinte al Academiei Române", au transmis cele cinci organizaţii.

Reacţia Emiliei Şercan

"Cinci organizaţii îi solicită premierului Ludovic Orban să îl demită pe secretarul de stat de la Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, din cauza tezei de doctorat plagiate despre care am scris acum o săptămână. Cel mai probabil, Ludovic Orban nu o va face.

Până acum, în România nicio persoană în funcţie nu a demisionat sau nu a fost demisă din cauza unei acuzaţii de plagiat. În străinătate, când a fost vorba despre o astfel de acuzaţie, toţi politicienii sau funcţionarii publici au plecat din funcţii. Mai mult, la noi Mihai Tudose a fost numit premier în ciuda faptului că era acuzat de un grosolan plagiat în teza de doctorat.

În altă ordine de idei, CNATDCU a înregistrat în data de 9 ianuarie o sesizare privind plagiatul din teza de doctorat a lui Bogdan Despescu."