Orban: Săptămâna aceasta am putea avea veşti bune privind plăţile pe POSDRU

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
26.03.2012

Ministrul Leonard Orban, a declarat luni, la Bruxelles, că săptămâna aceasta s-ar putea ca România să aibă ”veşti bune” în ceea ce priveşte plăţile pe POSDRU, întrerupte temporar în februarie.

”Până săptămâna trecută, informaţiile noastre erau că întâi se va face un raport de audit, va fi o misiune de audit în perioada 2-6 aprilie şi, după aceea, se va lua o decizie. S-ar putea ca săptămâna aceasta să avem veşti bune”, a precizat ministrul, întrebat dacă are veşti privind fondurile POSDRU.

Comisia Europeană a întrerupt, la mijlocul lunii februarie, plăţile pe POSDRU după ce Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al programului, deficienţe care nu au fost corectate. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

Referitor la propunerea făcută de România privind extinderea ratei maxime de cofinanţare, Leonard Orban a precizat că din informaţiile pe care le deţine ”în foarte scurt timp - este o chestiune de zile, dacă nu de ore - va veni răspunsul oficial, însă informal ni s-a transmis că răspunsul va fi pozitiv. Prin mecanismul de top-up, contribuţia Uniunii Europene se extinde cu 10 puncte procentuale până în mai 2013”.

”În mod normal, rata de cofinanţare este de maxim 85%, dar prin mecanismul de top-up rata ajunge la 95%. (...) Aceasta este o veste foarte bună - dacă ea se va confirma şi sperăm că se va confirma - şi ne va ajuta inclusiv la creşterea ratei de absorbţie”, a subliniat Leonard Orban.

Ministrul afacerilor europene se află la Bruxelles pentru Consiliul Afaceri Generale, principalul subiect de pe agendă fiind cel legat de negocierea viitorului buget al UE pe perioada 2014-2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor