Orban: Pentru 2012 există un risc de dezangajare de 100 mil. euro pe POSDRU,pentru 2013 de 1,1 mld.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. (www.gov.ro)
Epoch Times România
21.05.2012

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a declarat luni că în acest moment există un risc de dezangajare în cazul POSDRU pentru anul 2012 de 100 milioane euro, iar pentru anul următor acest risc este de 1,1 miliarde euro.

"Depinde de momentul în care se vor relua plăţile. Pentru anul 2012, riscul de dezangajare este de 100 milioane de euro, pentru anul 2013 suma care ar trebui absorbită pentru a evita dezangajarea este de1,1 miliarde euro. Deocamdată vorbim de 100 milioane pentru anul 2012..Sperăm ca prin măsurile pe care le vom lua să corectăm cât mai repede problemele respective şi să evităm această dezangajare", a spus Leonard Orban.

El a explicat că în anul 2011 au existat anumite plafoane pentru fiecare program operaţional, sume care trebuia să fie absorbite pentru a se evita pierderile automate. În anul 2012, ce a mai rămas de absorbit în ceea ce priveşte programul POSDRU este suma de 100 milioane euro. Dacă nu s-ar  mai absorbi niciun euro până la sfârşitul anului 2012, această sumă s-ar pierde.

"Noi sperăm ca prin aceste măsuri care se vor lua cât mai repede posibil să reluăm transmiterea de cereri de rambursare către CE, astfel încât să evităm pierderea de fonduri", a declarat Orban.

El a menţionat că există un risc major de suspendare, nu a programului, ci a plăţilor pe acest program. Suspendarea ar presupune o întrerupere de câteva luni, timp în care vor trebui luate nişte măsuri substanţiale de corectare a modului în care funcţionează programul.

"Sunt o serie de probleme, plecând de la modul în care sunt evaluate proiectele, şi au fost criterii mai degrabă subiective decât obiective, criterii în baza cărora au fost declarate eligibile diferitele proiecte pe POSDRU, chestiunea legată de control-au fost anumite probleme cu securitatea unui sistem infomatic suplimentar care există la Ministerul Muncii, toate aceste chestiuni, dar şi altele", a mai spus Orban.

Executivul a primit informaţii potrivit cărora CE urmează să recomande suspendarea plăţilor pe POSDRU, ca urmare a neregulilor identificate în două rapoarte de audit care urmează să fie date publicităţii „în cel mai scurt timp”, a anunţat luni premierul Victor Ponta.

„Am primit pe căi neoficiale deocamdată o ştire îngrijorătoare, referitoare la modul în care s-a defăşurat în România, în 2010 – 2011, activitatea POSDRU.  (...) Rezultatul auditului poate duce la o suspendare a programului, ceea ce înseamnă 100 milioane de euro până la sfârşitul anului, iar 2013 – pe care sperăm să îl salvăm prin acţiunea noastră – încă 1,1 miliarde de euro”, a declarat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor