Orban: Pe perioada misiunilor de audit, nu trimitem la CE cereri de rambursare pentru 4 programe

Epoch Times România
03.07.2012

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat, marţi, că, momentan, România nu trimite la CE cereri de rambursare pentru patru programe operaţionale, dar a precizat că nu este vorba de o suspendare sau întrerupere de fonduri structurale şi de coeziune.

Leonard Orban a precizat că autorităţile responsabile cu fondurile UE şi miniştrii de resort s-au întâlnit marţi la guvern pentru a stabili ”modalitatea în care vom pregăti misiunile de audit care urmează să se desfăşoare în perioada 5-17 iulie pentru patru programe operaţionale: Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional de Mediu, Programul Operaţional de Transport şi cel de competitivitate. În luna decembrie 2011, plăţile pe aceste programe au fost reluate în anumite condiţii. Acele condiţii se referă la îndeplinirea de către România până la sfârşitul lunii iunie a unor obiective şi realizarea unor măsuri ce ţin atât de organizarea internă a structurilor diferitelor Autorităţi de Management, cât şi elemente ce ţin de domeniul achiziţiilor publice”.

În cadrul misiunilor de audit se va face evaluarea măsurilor luate şi modul în care partea română şi-a îndeplinit angajamentele. După misiunile de audit, CE va lua o decizie referitor la ce se va ntâmpla în continuare cu cele patru programe operaţionale. Reluarea trimiterii cererilor de rambursare ar putea avea loc în septembrie sau chiar mai devreme.

”Existau nişte aşa-numite corecţii financiare corective şi una din deciziile care urmează să fie luate va fi legată de ce se va întâmpla cu aceste corecţii preventice: dacă ele vor fi înlăturate complet, sau doar parţial, şi ce se va întâmpla în continuare. Aşteptăm ca un rezultat clar din partea CE să apară în urmă săptămâni”, a spus Orban, adăugând că în ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune, ”niciun program operaţional nu este suspendat”. ”Dacă vor fi suspendări, asta e o decizie care se va lua în următoarele săptămâni”, a precizat ministrul MAEur.

Leonard Orban a mai subliniat faptul că, potrivit înţelegerii cu CE, ”începând cu 1 iulie nu mai trimitem cereri de rambursare către Comisia Europeană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor