Orban: Orice încercare a PSD de a menţine cu forţa disperaţii la butoane va fi zădărnicită

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a explicat miercuri, la finele unei întâlniri cu reprezentanţii PMP, că liberalii negociază intens susţinerea noului Guvern.

Astfel, Orban a precizat că vor avea loc discuţii inclusiv cu parlamentari PSD sau cu aleşi care nu agreează PNL-ul şi s-a declarat încrezător că guvernul va obţine votul de învestitură.

Cât despre faptul că PSD ar putea trage de timp să îşi menţină încă executivul la palatul Victoria, şeful PNL a susţinut că orice încercare în acest sens va fi zădărnicită.

Redăm mai jos discuţia lui Orban cu jurnaliştii:

Reporter: Cum au decurs discuţiile cu reprezentanţii PMP?

Orban: După discuţia pozitivă pe care am avut-o cu deputaţii din grupul Minorităţilor, urmare a căreia liderul grupului Minorităţilor a anunţat disponibilitatea de a susţine Guvernul, iată că, astăzi, am avut a doua întâlnire, care are un rezultat pozitiv. Am constatat că nu avem divergenţe majore, de altfel, PNL împreună cu PMP colaborează în Opoziţie de aproape 3 ani de zile. Am susţinut împreună foarte multe demersuri comune şi ne-am înţeles în cele mai multe privinţe şi discuţia de astăzi a fost o discuţie pozitivă în care am stabilit teme importante, care trebuie rezolvate în viitoarea guvernare şi o dorinţă de colaborare în continuare.

Reporter: Sunt şanse ca PMP să facă parte din Guvern, alături de dumneavoastră?

Orban: Evident că am discutat şi asupra acestui subiect, deocamdată, nu am luat o decizie ca nivel de reprezentare, există disponibilitatea lor de a participa cu specialişti la rezolvarea marilor probleme cu care se confruntă România. Vom stabili, practic, nivelul de implicare la următoarea discuţie. Ştiţi că există două runde de negocieri, aşa cum v-am explicat când am prezentat calendarul negocierilor. Este o primă rundă de negocieri, care a început, va continua mâine şi poimâine şi a doua rundă de negocieri se va desfăşura, probabil, în zilele de marţi şi miercuri.

Reporter: În ce măsură sunteţi siguri pe cele 18 voturi, care ar veni din partea PMP?

Orban: PNL şi PMP sunt membre în Partidul Popular European, avem foarte multe puncte comune, foarte multe afinităţi, de altfel, colaborăm la nivel european şi colaborăm şi în România de o bună bucată de vreme, nu avem divergenţe majore, sunt convins că ne vom înţelege şi că parlamentarii PMP vor susţine Guvernul.

Reporter: Cei din UDMR spuneau că nu ar susţine un Guvern din care să facă parte şi PMP, la fel şi cei din ALDE, iar motivul este Traian Băsescu.

Orban: V-am spus, există disponibilitatea din partea partenerilor noştri din PMP de a-şi pune la dispoziţia Guvernului specialişti, urmează să stabilim, care va fi acest nivel de implicare. Vom parcurge prima rundă de negocieri, vom vedea care sunt poziţiile tuturor partenerilor noştri şi la a doua rundă de negocieri vom armoniza toate punctele, în care nu ne-am înţeles de la prima rundă de negocieri.

Reporter: Cu Traian Băsescu aţi avut vreo discuţie?

Orban: Am avut discuţie cu delegaţia oficială a PMP, care a fost mandatată de conducerea partidului pentru că aşa este normal şi firesc, toate întâlnirile pe care le avem, le vom avea cu delegaţiile, care sunt delegaţiile oficiale ale partenerilor cu care suntem în dialog.

Reporter: Există acest plan al PSD, să tergiverseze acest vot de învestitură în cazul premierului desemnat, în persoana dumneavoastră, până la prezidenţiale, ceea ce înseamnă că Viorica Dăncilă ar rămâne interimar. Până atunci, dacă nu se va face această şedinţă şi nu veţi obţine votul de învestitură, cum se pregăteşte şi cum se apără PNL?

Orban: Eu sunt foarte optimist şi încrezător. Sunt convins că ne-am testat colaborarea cu partenerii în succesul moţiunii de cenzură. Vă readuc aminte minciunile gogonate pe care le spuneau liderii PSD, că avem 218 voturi, 220, 223, nici măcar ei nu se înţelegeau. Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi, pot să vă spun de acum că numărul parlamentarilor care susţin Guvernul a crescut semnificativ faţă de cele 238 de voturi care au fost înregistrate. Deja există peste 15 parlamentari care nu au votat moţiunea de cenzură si care deja şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini Guvernul.

Reporter: De la PSD?

Orban: De la mai multe formaţiuni. Parlamentari independenţi, parlamentari care au fost la ALDE dar care rămăseseră în ALDE şi nu au participat, totuşi, la moţiunea de cenzură, parlamentarii minorităţilor naţionale, care nu au votat moţiunea de cenzură, care nu au fost prezenţi şi iată, că urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu grupul minorităţilor naţionale, a fost prezentată decizia de susţinere a Guvernului.

Deci, suntem într-un câştig evident. După părerea mea, orice încercare disperată a PSD, de a menţine cu forţa la Palatul Victoria şi la butoanele ministerelor, disperaţii care nu mai au nicio legitimitate ca să exercite puterea în România, va fi zădărnicită şi am încrederea că toate forţele din opoziţie vor înţelege, că orice zi în care este menţinut la Palatul Victoria acest premier şi orice zi în care rămân la butoane miniştrii habarnişti şi certaţi cu legea şi cu bunul simţ, este o zi care face rău României.

Uitaţi-vă ce nenorociri face Cuc pe ultima sută de metri. Este strigător la cer. Demiteri pe bandă rulantă. Pentru ce? Pentru că oamenii spun adevărul, pentru că oamenii refuză să semneze contracte ilegale, pentru că oamenii refuză comenzi care sunt contrare, împotriva legii. Uitaţi-vă la demiterea directorului TAROM. Iar în spatele acestei decizii, să vă aduceţi aminte informaţiile care au fost vehiculate privind încercarea disperată a lui Cuc de a ţine avioanele la sol şi de a determina întârzieri la moţiunea de cenzură.

Uitaţi-vă la demiterea directorului de la CFR S.A., pentru faptul că refuză să semneze două contracte ilegale, unde există o contestaţie depusă împotriva adjudecării. Uitaţi-vă la declaraţiile, absolut scandaloase, privitoare la semnarea contractului pe Autostrada Ploieşti- Braşov cu Consorţiul chino-turc, după ce premierul Dăncilă anunţase că vor să fie declarate de importanţă strategică şi în condiţiile în care, Ministerul Transporturilor nu este implicat în negociere pentru că negocierea a fost făcută de Comisia de Prognoză.

Reporter: Când intenţionaţi, dumneavoastră, să veniţi cu cabinetul în Parlament?

Orban: Când vom finaliza negocierile, când vom asigura coeziunea formaţiunilor politice care au susţinut moţiunea de cenzură şi, evident, în termenul constituţional.

Reporter: La negocieri veţi discuta şi despre un program de guvernare?

Orban: Cu siguranţă! Deja sunt prefigurate elemente ale programului de guvernare, deja de la prima rundă de negocieri discutăm elemente ale programului de guvernare. Şi în discuţia pe care am avut-o cu cei de la PMP am avut discuţii legate de măsurile care trebuie luate şi de urgenţele care trebuie rezolvate de noul Guvern şi discuţiile sunt pozitive.

Reporter: Puteţi să ne explicaţi de ce în primul tur de negocieri v-aţi întâlnit, astăzi, cu domnul Călin Popescu Tăriceanu şi vă veţi întâlni şi mâine?

Orban: Din motive independente. Vom avea o întâlnire oficială cu delegaţia ALDE, când am stabilit că va fi această întâlnire oficială.

Reporter: Dacă îmi permiteţi, astăzi, în Senat, s-a votat proiectul USR pentru primarii în două tururi, care nu a trecut. Mulţi parlamentari din partea PNL nu au fost prezenţi, astăzi. Ce s-a întâmplat?

Orban: Camera decizională este Camera Deputaţilor. Mobilizarea Partidului Naţional Liberal pentru susţinerea acestui proiect de lege va fi maximă. Vă readuc aminte că în dezbaterea Camerei Deputaţilor se află un proiect de lege iniţiat de Partidul Naţional Liberal, care este pe fază finală, de asemenea există un proiect de lege care a trecut tacit de Senat, care este iniţiat de PMP, de asemenea, va intra în dezbatere şi proiectul de lege al USR. Repet, Camera decizională este Camera Deputaţilor, acolo trebuie făcută mobilizarea şi asigurată majoritatea pentru a asigura trecerea acestui proiect de lege.

Reporter: Domnule preşedinte, doamna Dăncilă spune că şeful statului şi dumneavoastră, partidele de dreapta, sunteţi vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă cu comisarul european. Ştim că este blocată cumva Comisia, în acest moment. Ce veţi face sau ce este de făcut în perioada următoare?

Orban: Nu mi-aş fi imaginat că Vasilica Viorica Dăncilă, care a încercat să pozeze într-o persoană neconflictuală şi într-o persoană deschisă, cinstită, onestă, să dea dovadă de atâta neruşinare. După ce şi-a bătut joc de România prezentând o candidatură a Rovanei Plumb, care nu avea nicio şansă să fie adoptată, noi am dat somaţii nenumărate, la adresa premierului, să nu trimită această candidatură şi iată, că nici măcar nu a trecut de precalificări. A continuat să îl propună pe Dan Nica, care făcea parte din prima propunere, asupra căreia, de asemenea, vă spun că nu există nici cea mai mică şansă să treacă de Parlament.

Să acuzi Opoziţia pentru deserviciul major pe care l-ai făcut tu ca premier, ţării, trimiţând candidaţi cu grave probleme de integritate şi fără niciun fel de competenţă pentru poziţia de Comisar European, care a fost conferită României, arată o neruşinare fără margini şi arată un dispreţ profund faţă de interesul României.

Reporter: Ce ar fi de făcut, ţinând cont că această Comisie este blocată în acest moment?

Orban: Se ştie foarte clar că au fost respinşi şi alţi candidaţi, urmează să fie desemnaţi candidaţi, de asemenea, s-a luat o decizie de amânare a votului în Plen pentru Comisie, încă suntem în grafic şi sper ca odată cu învestirea Guvernului, una dintre primele decizii să fie decizia de desemnare a unui candidat, care să aibă şanse să fie votat de Parlamentul European.

Reporter: Aveţi un nume pregătit?

Orban: Cu siguranţă!

Reporter: Referitor la structura Guvernului, pentru că aţi spus de mai multe ori că va fi un Guvern cu doar 15-16 Ministere, ne puteţi spune ce Ministere vor fi comasate?

Orban: Voi prezenta lista Guvernului în mod evident, la finalul negocierilor, pentru că această listă a Guvernului, care conţine Ministerele, cele 15, maxim 16 ministere, împreună cu numele persoanelor pe care le voi propune ca şi miniştrii, vor fi prezentate la finalul negocierilor.

Reporter: Va fi şi un portofoliu de Vicepremier?

Orban: Structura Guvernului, Ministerele şi propunerile de miniştri vor fi prezentate public la finalul negocierilor.

Reporter: V-aţi pregătit pentru discuţiile cu Victor Ponta, pentru că partidul domniei sale, care are în continuare un număr mare de aleşi, s-a răzgândit şi nu a mai afişat aceeaşi susţinere pentru noul Guvern, ba mai mult, ultimele declaraţii arată că nu ar vrea să se prezinte la vot.

Orban: Privesc cu deschidere această discuţie, să ne readucem aminte că discuţiile pe moţiunea de cenzură, în prima fază, nu au debutat în cele mai bune auspicii şi până la urmă, împreună, am reuşit să punem umărul şi să reuşim să dăm jos acest Guvern, care face rău României. Am convingerea că vom găsi cele mai bune soluţii şi vom lua cele mai bune decizii, astfel încât, să existe suportul Pro România pentru învestirea Guvernului.

Reporter: Legat de programul de Guvernare, nu era firesc să fie gata până acum?

Orban: Programul de Guvernare este evident pregătit, doar că nu putem să îl prezentăm public până nu testăm elementele din programul de guvernare, în negocierile pe care le avem cu partenerii.

Reporter: Aveţi vreo soluţie prin care să împăcaţi partidele din Opoziţie, pentru că sunt puncte cheie pe care aceştia le cer şi se bat cam în cap, alegerea primarilor în două tururi este cerută de mai multe partide, UDMR nu susţine acest lucru.

Orban: Această situaţie exista şi la momentul depunerii moţiunii de cenzură, nu s-a schimbat la momentul învestirii Guvernului şi niciodată partenerii, care au participat alături de noi la dărâmarea Guvernului, nu au solicitat în mod expres ca noi să ne schimbăm poziţia ca partid şi nu ne vom schimba poziţia ca partid, pentru că noi avem nişte principii, nişte valori în care credem, avem o viziune asupra modului în care trebuie să funcţioneze democraţia în România şi nu ne putem schimba aceste puncte de vedere. Sigur, vor fi puncte în care nu vom fi toţi de acord, în schimb, vor fi o mulţime de puncte în care putem găsi o abordare comună şi soluţii pe care să le susţinem de comun acord.

Reporter: V-aţi preluat biroul de la Palatul Victoria?

Orban: Nu, voi merge la Palatul Victoria după învestirea Guvernului.

Reporter: Totuşi, aveţi SPP?

Orban: Este o lege, care prevede acest lucru. Mi-am luat minimum posibil din ceea ce poate să îmi ofere SPP-ul, rămân acelaşi om simplu, care trăieşte între oameni. Sunt la dispoziţia dumneavoastră ca întotdeauna şi la dispoziţia oamenilor aşa cum am fost toată cariera mea până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne