Orban, încrezător că va obţine votul pentru cabinetul său: E vital să eliberăm guvernul. PSD dă ţeapă după ţeapă

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Ieşit miercuri în conferinţă de presă înainte de discuţiile cu PMP, premierul desemnat de preşedintele Iohannis, Ludovic Orban s-a declarat încrezător că guvernul a cărui componenţă urmează să o anunţe în curând va primi votul de învestitură în Parlament.

Orban a atins şi alte subiecte sensibile, precum alegerea primarilor în două tururi, un proiect legislativ al USR în acest sens fiind astăzi respins în Senat de PSD şi ALDE.

Cât despre faptul că unele dintre partidele care au votat moţiunea pun acum condiţii peste condiţii pentru a susţine guvernul PNL, Orban a reamintit ca România are nevoie cât mai repede de un nou Executiv, căci PSD-ul aflat încă la Palatul Victoria dă ţepe peste ţepe.

Redăm dialogul lui Ludovic Orban cu presa:

Reporter: Vă aşteptaţi să găsiţi susţinere în rândul colegilor care au votat moţiunea, pentru că au apărut declaraţii, inclusiv din partea celor de la USR, că există şanse bune să nu voteze Guvernul?

Orban: Vom vedea. Avem programate discuţii cu toţi partenerii care au contribuit la succesul moţiunii de cenzură şi vom discuta cu fiecare partener în parte.

Reporter: Luaţi în calcul ca PMP să intre, alături de dumneavoastră, în Guvern?

Orban: Deocamdată, nu iau nimic în calcul, deocamdată mă pregătesc să mă duc la prima discuţie post-moţiune pe care o avem la nivel de delegaţie oficială.

Reporter: Puteţi garanta că legea privind alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin va trece de Camera Deputaţilor? Astăzi a picat la Senat şi ştiu că aceasta este o condiţie a multor partide pentru a susţine Guvernul.

Orban: Partidul Naţional Liberal a iniţiat un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi şi Partidul Naţional Liberal votează alegerea primarilor în două tururi.

Reporter: Dar puteţi să mobilizaţi şi pe alţii la vot?

Orban: Pe orice fel de proiect de lege, în cazul în care se cade de comun acord să se constituie o majoritate, proiectul de lege poate să fie adoptat de Parlament.

Reporter: Aţi avut o întâlnire cu domnul Călin Popescu Tăriceanu? Cum au decurs discuţiile?

Orban: Vom avea o discuţie oficială cu delegaţia ALDE şi după discuţie vom discuta.

Reporter: ALDE ar putea face parte din Guvern, există vreo variantă?

Orban: Îmi puneţi întrebări la care nu pot să vă dau un răspuns în momentul de faţă.

Reporter: Dar dacă vor fi doritori din alte partide, care să intre alături de dumneavoastră în Guvern, i-aţi accepta?

Orban: Vom vedea! Suntem, practic, la debutul discuţiilor şi în funcţie de cum se derulează discuţiile, vom decide de comun acord.

Reporter: Domnule preşedinte, aveţi la dispoziţie doar 10 zile ca să formaţi Guvernul, iar cerinţele din partea tuturor celor care au susţinut moţiunea de cenzură sunt mari sau sunt diferite de la o zi la alta.

Orban: La ce cerinţe vă referiţi?

Reporter: La toate cerinţele - de la primari în două tururi, până la desfiinţarea Secţiei Speciale.

Orban: Partidul Naţional Liberal a înaintat un proiect de lege privind alegerea primarilor în două tururi şi susţine în Parlament adoptarea acestui proiect.

Reporter: Senatorii nu au fost prezenţi, astăzi, la votul din Senat...

Orban: Camera decizională este Camera Deputaţilor şi proiectul de lege al Partidului Naţional Liberal se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Reporter: Cei de la USR au spus că nu aţi fost prezenţi şi că sunt slabe şansele ca aceasta să treacă.

Orban: V-am spus, camera decizională este Camera Deputaţilor.

Reporter: Luaţi în calcul şi varianta ca Guvernul cu care veţi veni prima dată în Parlament să pice?

Orban: Eu sunt încrezător că partenerii, care au contribuit la succesul moţiunii de cenzură, vor susţine învestirea Guvernului în Parlament pentru că, altfel, rămâne la putere Viorica Dăncilă şi nu văd motive serioase pentru a nu susţine învestirea Guvernului, cu atât mai mult cu cât cu o parte din ei colaborăm de la începutul legislaturii şi suntem, practic, în Opoziţie iar cu ceilalţi colaborăm de o bucată de timp, timp în care au văzut cine suntem şi ce putem.

În ceea ce ne priveşte, noi ne-am asumat răspunderea guvernării şi am anunţat acest lucru încă de la debutul procedurilor şi negocierilor pentru moţiunea de cenzură. Am făcut ceea ce am spus, există un premier desemnat de preşedintele României şi chiar, sincer, nu văd absolut niciun fel de piedică peste care să nu putem trece în a putea genera majoritatea necesară învestirii Guvernului.

Reporter: Sunteţi dispus să-i oferiţi ministere lui Victor Ponta pentru a vă susţine la vot?

Orban: Este prematură orice întrebare legată de prezenţa în Guvern. După cum bine ştiţi, au existat multe declaraţii şi înainte de moţiunea de cenzură şi după moţiunea de cenzură, practic, acum ne aşezăm la masa discuţiilor cu delegaţii oficiali.

Reporter: Sau pentru şefia Camerei Deputaţilor, tot pentru Victor Ponta?

Orban: Noi suntem deschişi la un dialog, la găsirea celor mai bune soluţii, pentru ca România să aibă un Guvern competent, un Guvern care să beneficieze de o majoritate parlamentară şi care să facă ceea ce este necesar pentru România.

De asemenea, pentru a elibera cât mai rapid sediul Guvernului, sediile ministerelor, de cei care se află astăzi la butoane şi care au fost demişi prin moţiune de cenzură şi care, pe ultima sută de metri, dau ţeapă după ţeapă şi creează probleme extrem de grave pentru viitorul Guvern, fie prin angajarea de cheltuieli pentru care nu există resurse, fie prin semnarea unor contracte fără îndeplinirea bazei legale, fie prin blocarea unor contracte, fie prin declanşarea unor concursuri pe scară largă, pentru fixarea pe posturi a politrucilor PSD care au fost băgaţi interimari pe uşa din dos. Ori, toate lucrurile acestea se întâmplă acum. Ori, eu cred că vital pentru România este ca într-un timp cât mai scurt posibil să se poată instala un Guvern al actualei opoziţii, un Guvern care să fie sprijinit de formaţiunile politice care au contribuit la succesul moţiunii de cenzură şi un Guvern care să atace marile probleme cu care se confruntă România astăzi.

Reporter: După discuţia de astăzi cu domnul Tăriceanu, ALDE susţine un Guvern PNL?

Orban: Vom avea o discuţie oficială, în cursul zilei de mâine.

Reporter: Veţi discuta şi cu acei parlamentari PSD care au votat moţiunea?

Orban: Cu siguranţă! Ştiţi că am format echipe de negociere şi aceste echipe de negociere, la nivelul Camerei şi la nivelul Senatului, vor aborda individual şi parlamentari care ştim că nu agreează, ca să spun aşa, deviaţionismul grav al conducerii PSD şi care ar putea să voteze pentru ceea ce este bine pentru România.

Reporter: Aţi dat o cifră, cu câţi parlamentari din partea PSD ar urma să voteze sau să susţină moţiunea, acum aveţi vreo cifră cu cei care vor vota Guvernul?

Orban: Când vom avea garanţii ferme din partea unor parlamentari, vom şti exact pe câte voturi suplimentare, faţă de formaţiunile politice care vor decide să susţină Guvernul, putem să contăm.

Reporter: Lista miniştrilor când va fi gata?

Orban: Deocamdată suntem în faza negocierilor politice, cu partenerii cu care am fost umăr la umăr la moţiune. Cu siguranţă vom aborda toate subiectele, în cadrul discuţiilor, dar nu se poate prezenta o listă de miniştri până nu se finalizează negocierile.

După cum bine ştiţi, o să fie două runde de negocieri, aşa cum v-am anunţat. Aceasta este prima rundă de negocieri în care luăm act de propunerile pe care le formulează fiecare dintre formaţiunile politice. În mod evident va fi o a doua rundă de negocieri pentru a decide, practic, fiecare formaţiune ce va face. Eu sunt optimist, încrezător şi chiar nu văd niciun fel de motiv şi impediment serios pentru a nu susţine formula de Guvern pe care o vom prezenta.

Reporter: Negociaţi şi cu lista de miniştrii pe masă?

Orban: Cu siguranţă că orice fel de întrebări legate de posibilii miniştri, suntem deschişi să răspundem la aceste întrebări.

Reporter: Există o deschidere din partea dumneavoastră şi pentru a forma un Guvern cu un alt partid? Aveţi şi disponibilitatea aceasta, sau vă doriţi doar un Guvern al partidului Naţional Liberal susţinut de celelalte formaţiuni?

Orban: Atâta timp cât nu cunosc poziţiile oficiale ale partidelor politice cu care intrăm în dialog, nu vă pot răspunde la această întrebare.

Reporter: Este posibil să veniţi în Parlament, pentru votul de încredere, mai devreme de zece zile?

Orban: Când vom finaliza negocierile, atunci vom veni, evident, în termenul maxim prevăzut de Constituţie.