Orban ia în calcul reexaminarea Constituţiei pentru a împiedica derapajele de la democraţie şi statul de drept

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban pledează pentru o reexaminare a sistemului constituţional şi legislativ atunci când va fi momentul politic oportun. Şeful Executivului afirmă că experienţa trăită de români „în ultimii câţiva ani” a demonstrat că este nevoie ca „valorile constituţionale să fie permanent vegheate”, astfel încât să nu mai existe „derapaje de la democraţie şi de la principiile statului de drept”.

„Se împlinesc, astăzi, 28 de ani de când românii au aprobat, prin referendum, în 1991, prima Constituţie a ţării de după căderea comunismului. [...] Schimbările prin care a trecut de atunci societatea românească evidenţiază nevoia continuă de adaptare la prezent şi, mai ales, de îmbunătăţire în plan constituţional şi legislativ. Ceea ce toţi am trăit însă în ultimii câţiva ani, din păcate, ne-a demonstrat că valorile Constituţiei au nevoie să fie permanent vegheate, pentru ca derapaje de orice natură de la democraţie, de la principiile statului de drept, să nu mai fie posibile”, a declarat Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a precizat că interesul şi aşteptările cetăţenilor cu privire la puterea administrativă şi decizională a României trebuie să fie prioritare.

„Legea este una pentru toţi şi îi asigur pe români că vom cultiva respectul pentru lege. Consider în egală măsură util să luăm în calcul chiar reexaminarea sistemului constituţional şi legislativ, atunci când vom avea momentul politic oportun, astfel încât democraţia să fie întărită. Nu putem tolera sub nicio formă încălcarea Constituţiei, pentru că vrem să menţinem în siguranţă drumul european pe care România s-a înscris după căderea comunismului”, a conchis şeful Executivului.